U Kneževim Vinogradima mogla bi započeti proizvodnja prvog baranjskog piva. Zasad je, doduše, sve samo u dogovorima i pregovorima, ali ideja sigurno nije za odbacivanje, to više što bi ono zasigurno imalo prođu. Ideja je nastala u Kneževim parkovima, nedavno osnovanoj tvrtki u vlasništvu Općine Kneževi Vinogradi. Ona se, podsjetimo, prioritetno bavi komunalnom djelatnošću, ali joj je spektar djelatnosti znatno širi.

– Slučajno sam u jednom razgovoru doznao da postoje ljudi koji proizvode nepasterizirano pivo i koji traže mjesto na kojem bi proširili proizvodnju. Za početak u manjim količinama, a ako se ukaže potreba i više – priča Damir Paulić, direktor Kneževih parkova, napominjući kako bi im Općina ponudila zemljište i određenu gospodarsku potporu. Budući da su Kneževi parkovi preuzeli i skrb o RC-u Bazeni u Kneževim Vinogradima, odnosno dio suljoške turističke priče, te ovih dana planiraju (ponovno) otvorenje obnovljenog restorana Panon na RC-u Bazeni, koji prošle godine zbog odustajanja od koncesije osječke Gradnje nije radio, Paulić upravo u njemu vidi početno tržište za ovo pivo.

– Pivo zasad proizvode samo za privatne potrebe i još uvijek nemaju naziv za njega, pa sam im predložio da ga nazovu Kneževo pivo – kaže Paulić, dodajući kako Baranja, premda je ona zapravo majka vina, zaslužuje imati i svoje pivo, koje ni u kojem slučaju ne bi bilo konkurencija brojnim baranjskim vinarima.

– Mnogi ljudi nisu vinoljupci nego, baš suprotno, uživaju u pivu. Stoga ne vidim razloge zbog kojih bismo bili konkurencija vinarima i zbog kojih ne bismo počeli s proizvodnjom, za početak, manjih količina – mišljenja je Paulić. Podsjeća kako je bilo pokušaja proizvodnje baranjskog piva, koje se zvalo Svetomartinsko, ali je, zbog raznih razloga proizvodnja trajala prilično kratko, pa je jedino baranjsko pivo palo u zaborav. Podsjeća i na svoj osobni izlet u početak posla “flaširanja” baranjske vode, radnog naziva Livada (kao i Prosina). Pregovarajući tada s potencijalnim investitorom rečeno je Pauliću kako bi se, osim “flaširanja” obične vode, mogao upustiti i u proizvodnju sokova te piva, i to zbog baranjskog gotovo nepresušnog vodnog bogatstva.

– U poslovnoj zoni u Kneževim Vinogradima mjesta ima. Predložio sam im da o svemu razmisle, pa na ljestvici od jedan do deset, mogućnosti početka proizvodnje baranjskog, Kneževog piva, dajem sedmicu – ističe, naglašavajući kako u mnogim zemljama zapadne Europe, pa čak i u Hrvatskoj, brojni restorani i pivnice imaju svoje vlastito pivo, a riječ je o tradiciji dugoj stoljećima. Uz sve to, naglašava, intenzivnija proizvodnja sigurno bi otvorila i pokoje novo radno mjesto.

Ivica GETTO
Website Apps