Od prošlog vikenda Baranja ima još jednu zanimljivu turističku ponudu. Pod geslom “Lagano plovimo i ribu lovimo”, svoja je vrata otvorilo pecalište u neposrednoj blizini Kopačkog rita. Dio nekadašnjih beljskih ribnjaka, naime, s desne strane prometnice koja iz smjera Bilja vodi prema beljskom Kormoranu, PP Orahovica odlučila je ponuditi ribolovcima i ostalima ljubiteljima prirode.

– U pecalište veličine 8,6 hektara, ubačeno je 8600 kilograma ribe, od čega šest tona raznovrsnog domaćeg i divljeg šarana, 500 kilograma šaranske matice, od kojih svaka težine 14 kilograma, 1220 kilograma amura, koji pecalište čiste od trave, po 500 kilograma soma i štuke, po 230 kilograma smuđa i cvergla, te deverike i ostale bijele slatkovodne ribe – kaže Dalibor Pleša, voditelj ovoga pecališta ribnjaka, naglašavajući kako je PP Orahovica osigurala i uredila posebna mjesta na kojima gosti mogu očistiti ulovljenu ribu, posuditi kotliće te skuhati fiš ili ispeći ribu. Dio tamošnje infrastrukture je i ribarnica u kojoj se, osim svježe ribe, može kupiti sve ono što je potrebno za ukusni riblji paprikaš, ali i osvježavajuća pića, odnosno vina.

– Pecalište i ribarnica rade svakim danom od 7 do 19 sati, osim ponedjeljkom. Cijena ulaznice za ribiče je 30 kuna, dok je za ostale posjetitelje ulaz slobodan. Kilogram ulovljenog divljeg i pitomog šarana iznosi19,99 kuna, a oni koji svoj ulov ne žele nositi kućama, upecanu ribu ne vraćaju u vodu, nego je mogu odložiti u posebno predviđen kavez uronjen u pecalište, kako bi je drugi ribiči, koji nisu ništa ulovili, ili posjetitelji, mogli kupiti prema povoljnim cijenama. Šarani od pet do 14 kilograma vraćaju se nazad ili kupuju po većoj cijeni – objašnjava Pleša, napominjući kako su u netaknutoj prirodi, prekrasnom okolišu i zanimljivim sadržajima prvi uživali – Australci. Riječ je o skupini turista koja, u organizaciji Centratoura, dunavskim kruzerom krstari od Budimpešte do Rumunjske i pristaje u Osijeku. Na krstarenje su se vratili prepuni utisaka, a osim dobrog ulova, u sjaćanju će im sigurno ostati baranjske riblje delicije. PP Orahovica na ovom ne misli stati. U bližoj budućnosti planiraju izraditi kućice od prirodnog drva i trske za one posjetitelje koji uz ribnjak žele prespavati i dočekati jutro uz mir, cvrkut ptica i kreketanje žaba.

Rendžeri i ribočuvari nerijetko pronalaze mreže ribokradica

– Osim toga, uz obilazak ribnjaka pecališta, gostima ćemo pokazati proizvodnju slatkovodne ribe i ponuditi ih ribljim specijalitetima. Za turističke agencije i veće skupine posjetitelja možemo organizirati tradicionalni izlov ribe mrežama, točno onako kako su to u prošlosti radili ljudi iz Kopačeva – kaže, napominjući kako uprizorenje tradicionalnog načina lova ribe u Baranji nigdje nije u ponudi. Podvlači kako na ovaj način žele postati mali kotačić u turističkoj ponudu Baranje i Osječko-baranjske županije.

Ivica GETTO
Website Apps