MINISTAR POLJOPRIVREDE U OBILASKU SLAVONIJE I BARANJE

ministarpoljoprivredeonavodnjavanjustv

Ministar poljoprivrede Davor Romić u četvrtak je obišao tri sustava navodnjavanja na istoku Hrvatske: Baranja, Biđ – Bosut i Kapinci – Vaška.

Gradilište dovodnog melioracijskog kanala za navodnjavanje Biđ – bosutskog polja, nedaleko od mjesta Jaruge u općini Sikirevci, proteže se trasom planiranog plovnog kanala Dunav – Sava. Riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu u sklopu NAPNAV-a, koji u prvoj fazi obuhvaća gradnju dovodnog melioracijskog kanala za navodnjavanje u duljini od 14,7 kilometara, koji će, osim direktnog izvora vode za navodnjavanje oko 4000 hektara poljoprivrednih površina, osigurati i dohranjivanja dominantnih vodotoka Bosuta i Biđa te manjih vodotoka. Time će se stvoriti uvjeti za gradnju više sustava navodnjavanja koji se planiraju na tom području.

Ministar je izjavio kako je u Hrvatskoj pripremljeno 90-ak projekata za navodnjavanje.

– U svakom planu ima i prepreka i te prepreke sada preskačemo kako bismo u svim dijelovima Hrvatske, gdje će to biti potrebno, imali izgrađene sustave navodnjavanja. Da bismo do toga došli, moramo mijenjati navike i ići prema dohodovnim poljoprivrednim kulturama jer su sustavi navodnjavanja skupi – rekao je Romić.

Iznoseći tehničke specifikacije projekta navodnjanja Biđ – bosutskog polja, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić izvijestio je kako su se kanalom na kojem se nalaze pumpe “spojili na prirodne tokove rijeka Bosut i Biđ tako da voda može doći do Vinkovaca i dalje prema granici sa Srbijom”. Plišić je dodao kako će voda iz rijeke Save u kanal ući već ovog ljeta, pa će je poljoprivrednici odmah moći koristiti.

Kanal kojim će se vodom iz Save opskrbljivati sustav navodnjavanja Biđ – Bosut prolazi i područjem općine Gundinci. Od ukupno 35 hektara koje obrađuje obitelj Janković uz sam kanal ima 17 hektara zemlje, pa pozdravlja veliku državnu investiciju.

– Ovaj je kanal odlična stvar za naš kraj. Ulaganja u proizvodnju su velika, a rizik sve veći zbog sušnih godina. Bez navodnjavanja smo osuđeni na gledanje u nebo i iščekivanje kiše – kaže mladi poljoprivrednik Ivan Janković.

Ministar je u Baranji, pri obilasku prošle godine izgrađenog Lateralnog kanala, podsjetio kako je ta investicija rađena u suradnji resornog ministarstva, Hrvatskih voda i Osječko-baranjske županije, a upravo suradnja institucija s jedinicama lokalne i regionalne samouprave detektirat će sve probleme i prioritete.

– Cilj nam je postići ono što je planirano u Nacionalnom projektu navodnjavanja, a riječ je o 60.000 hektara navodnjavanih poljoprivrednih površina – rekao je Romić. U ovom trenutku, nastavio je, u Hrvatskoj je približno 18.000 hektara navodnjavanih površina, a stavljanjem u potpunu funkciju tri sustava koja je obišao u četvrtak, navodnjavano će biti daljnjih 9000 hektara.

Još pri gradnji baranjskog Lateralnog kanala manji poljoprivrednici naglašavali su kako je navodnjavanje vlastitih površina prilično skupa investicija, u koju će se malo njih upustiti. To je potvrdio i Romić.

– Potrebna je djelomična promjena strukture poljoprivredne proizvodnje, što nam je također jedan od ciljeva – naglasio je ministar poljoprivrede.

Izvor: Glas Slavonije/Marija Radošević/Ivica Getto
POČINJE ISPLATA POTICAJA

Isplata poticaja, najavio je ministar Romić, počinje u petak, 8. travnja. No, dodao je, to je posao koji se ne može odjednom napraviti. “Isplatu poticaja završit ćemo do 8. svibnja”, naglasio je.

PLANIRAJU INTENZIVNIJE KULTURE

Romić je obišao i sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška u općini Sopje, vrijedan 81 milijun kuna. Taj projekt s 99 posto financira Ministarstvo poljoprivrede, a Virovitičko-podravska županija s preostalih jedan posto, dok Hrvatske vode vode projekt u ime i za korist Županije. Ostvarenjem toga projekta navodnjavat će se 1260 hektara plodnog zemljišta. Tijekom gradnje bilo je više različitih teškoća koje su usporavale radove, od promjene projekta do hidrološkog sloma temeljnog tla i problema s tunelom. Sada su ulazna građevina u Dravi i dovodni cjevovod završeni i kreće se na građevinu crpne stanice. Rok za dovršenje objekta je 30. srpnja, a otvorenje se očekuje za Dan županije, 3. rujna. Predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača korisnika sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška Siniša Hrgović naglasio je da će proizvođači koji dobiju vodu na svoje njive moći oplemeniti svoju proizvodnju intenzivnijim kulturama.

P.Žarković

Website Apps