Riječ je o uglavnom 15-dnevnim turama od Budimpešte do Crnog mora

PXL_190713_6432915

BATINA – Dolaskom proljeća u Batinu su počeli pristizati prvi dunavski kruzeri. Led je probio “River Aria”, inače prvi kruzer koji je i prošlogodišnjeg travnja bacio sidro u batinskom lučkom pristaništu. Na desnu dunavsku obalu izišlo je 147 putnika, Amerikanaca, koji su kasnije autobusima otputovali u smjeru Osijeka, točnije Tvrđe. U Batini su ih dočekali predstavnici općine Draž, štandovi s domaćim proizvodima i nekolicina mještana jedinog baranjskog mjesta na Dunavu.

– Ove godine u batinsku će luku pristati 44 kruzera, u prosjeku pet-šest mjesečno, s tim da će ih najviše biti u srpnju, deset – kaže Martina Terzić, stručna suradnica u Turističkoj zajednici općine Draž, naglašavajući kako se dolazak posljednjeg ovogodišnjeg kruzera očekuje 17. studenoga. Tada će, naime, u Batini pristati “River Rhapsody”.

– U većini slučajeva riječ je o petnaestodnevnoj kruzing-turi od Budimpešte do Crnog mora, koja, zapravo, kreće avionskim letom iz Bostona. Iskrcaj u Batini peti je dan njihova krstarenja Dunavom, odnosno boravka u Europi. Broj ovogodišnjih pristajanja kruzera u Batini sličan je prošlogodišnjem, premda ih godišnje Dunavom prođe 500-tinjak. Nažalost, i ove će godine kruzer-turisti Baranju vidjeti samo kroz prozor autobusa, ali već iduće tome više ne bi trebalo biti tako.

– Programi se sastavljaju znatno ranije, pa je ovaj dolazak, primjerice, dogovoren prije godinu-dvije – objašnjava Terzić, napominjući kako u TZ-u općine Draž ne sjede prekriženih ruku, nego svakodnevno sastavljaju i šalju ponude raznim touroperaterima. Turisti bi, tako, već iduće godine trebali posjetiti neke baranjske lokalitete, za početak u općini Draž i bližoj okolici.

– Budući da je u Baranji malo ugostiteljskih, odnosno turističkih objekata koji odjednom mogu primiti tako veliki broj ljudi, goste s kruzera planiramo podijeliti u nekoliko skupina i autobusima ih voditi, primjerice, na spomenik Pobjedi iznad Batine, Šokačku kuću u Topolju i slične lokacije. Dakako, u planu je i gastroponuda u nekom od restorana na području općine Kneževi Vinogradi – prenosi planove Martina Terzić, izražavajući nadu da će gosti iz Baranje otići prepuni dojmova. I praznijih džepova. Kako bi lokalno stanovništvo što bolje pripremila za njihov dolazak, Općina Draž organizira i edukacijske radionice za potencijalne turističke dionike.

Kada je riječ o stranim turistima koji kruzerima dolaze u Hrvatsku, treba istaknuti kako su oni u Baranji nazočni već nekoliko godina. Riječ je o gostima, također Amerikancima, koji pristaju u Dubrovniku, odakle im je organizirano putovanje po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, odnosno Sloveniji. U Hrvatskoj borave osam dana, od čega jedan dan u Karancu. Jedan od domaćina im je Denis Sklepić, odnosno njegova “Living history house”.

– Organiziram im radionice lončarstva i izrade sira, nakon čega odlaze na objed kod karanačkih obitelji – priča Sklepić, naglašavajući kako mu je drago što će, konačno, turisti koji dolaze kruzerima u Batinu neko vrijeme boraviti u Baranji.

Ivica GETTO
Website Apps