GODINU DANA RADA BARANJSKE RAZVOJNE AGENCIJE GRADA BELOG MANASTIRA

bara-848x563

BELI MANASTIR – Nešto više od sedam milijuna kuna vrijedna su 24 projekta koje je u samo devet mjeseci rada pripremila Baranjska razvojna agencija grada Belog Manastira (BARA), rekla je na jučerašnoj konferenciji za novinare, organiziranoj u povodu godišnjice osnutka, ravnateljica BARA-e Milica Milosavljavić.

– Od ukupnog broja projekata odobrena su četiri, dok se za njih deset čekaju rezultati – ističe Milosavljavić.

Izdvaja projekt rekonstrukcije zgrade Crvenog križa, koja nije obnavljana od 60-ih godina prošlog stoljeća te onaj kojim je osigurana prehrana socijalno ugroženim osnovcima iz šest baranjskih osnovnih škola. Realiziran je i projekt za prošlogodišnji, 10. Landart festival Slama, te projekt nazvan Energetski učinkovit pametan grad, a samo na odluku o financiranju čeka projekt za opremanje liječničkih ordinacija. Njihova ukupna vrijednost gotovo je 900.000 kuna, čemu treba dodati i približno 200 tisuća kuna težak projekt izrađen (i prihvaćen) za 11. Landart festival Slama, koji će i ove godine biti održan kod Šećeranskog jezera. Podsjeća i na niz savjetovanja, organiziranje raznih tematskih tribina, odnosno radionica te pomoć sugrađanima pri javljanjima na razne natječaje. Posredovali su i pri dodjeli desetak potpora male vrijednosti lokalnim obrtnicima i poduzetnicima.

– Premda smo osnovani prije godinu dana, s aktivnim radom počeli smo prije približno devet mjeseci. U agenciji radi jedna stalno zaposlena osoba i jedna djelatnica na takozvanom usavršavanju uz rad – objašnjava Milosavljević, naglašavajući kako bi broj izrađenih projekata bio znatno veći kada bi bilo više zaposlenika. U svakom slučaju, dodaje, prošlogodišnji je plan i više nego ispunjen.

Trenutačno, između ostaloga, pripremaju dva velika projekta za koje vjeruje da će, ili bar jedan od njih, dobiti zeleno svjetlo. Približno milijun kuna vrijedan je međugranični projekt koji rade u partnerstvu s vojvođanskom Suboticom.

– Subotičani će, ako projekt prođe, od dijela sredstava izgraditi infrastrukturu na dijelu jezera Palić, a mi ciljamo na izmuljivanje dijela Šećeranskog jezera – objašnjava.

Dodaje kako je drugi projekt vrijedan 400.000 kuna, a rade ga u partnerstvu s mađarskim gradom Villanyom. Riječ je o svojevrsnom spajanju dvaju festivala, mađarskog Vražjeg kotla, koji posjeti nekoliko desetaka tisuća ljudi, i domaće Slame.

– Već sutra (danas, nap.a.) dolaze nam predstavnici Vražjeg kotla kako bismo dogovorili budžet – kaže Milosavljavić.

Izvor:Glas Slavonije/ Ivica Getto

Website Apps