ZAVRŠEN NATJEČAJ GRADA BELOG MANASTIRA

sajam-udruga-baranje

BELI MANASTIR – Gradsko povjerenstvo koje je utvrđivalo ispravnost prijava pristiglih na natječaj za financiranje projekata i programa udruga iz područja kulture, socijalne zaštite i gospodarskih djelatnosti, raspravljalo je o 58 programa/projekata za koje su udruge smatrale da bi trebali biti financirani iz gradskog proračuna. Natječaj je raspisan početkom ožujka, a njegova je vrijednost 445.000 kuna.

Od toga za područje kulture izdvojeno je 250.000 kuna, socijalnu zaštitu 165.000 kuna, a za gospodarske djelatnosti 30.000 kuna. Svaka je udruga mogla prijaviti više projekata na razdoblje provedbe do 12 mjeseci. Na natječaj se nisu morale javljati udruge iz područja sporta i one humanitarne, koje prihode iz proračuna ostvaruju na neke druge načine, slično kao i TZ Baranje, Hrvatska gorska služba spašavanja, Vatrogasna zajednica Baranje, odnosno JPVP. Nakon što je razmatralo sve pristigle ponude, povjerenstvo je utvrdilo da formalne uvjete natječaja ne ispunjavaju projekti “Niti koje nas spajaju” Kola srpskih sestara sv. Jelena Dečanska, “Čuvari tradicije” SKUD-a Jovan Lazić i “Osiguravanje financijskih sredstava za rad” MKU Pelmonostor. Kako ističu u gradu, rok za žalbe traje do 20. travnja, a prijave koje ispunjavaju formalne uvjete natječaja bit će upućene u daljnju proceduru, odnosno stručno ocjenjivanje. Posebno nezadovoljan razvojem situacije je Šandor Juhas, čelni čovjek MKU Pelmonostor.

– Toliko sam nezadovoljan da, za sada, cijeli slučaj ne želim komentirati – kratko je izjavio, naglašavajući kako će se uskoro o svemu očitovati. Formalne uvjete natječaja zadovoljilo je, dakle, 55 programa/projekata. Poslali su ih ZPH, Oaza, Policijska udruga branitelja Baranje, Mađarska katolička žena, udruga Slama, DZMH, Institut DOM, Nezavisna medijska mreža, MUH, Udruga antifašističkih boraca, Udruga veterana 3. gardijske brigade, Udruga uzgajatelja malih životinja, Srpsko udruženje žena Dukat, Baranjski leptirići, MAMMA, SKUD, Zavod za baranjsku povjesnicu, MH, PGDI, HVIDR-a, Baranjamedija, HKUD, Zelena točka, Pelmonostor, DND, FA Nikola Tesla, KUD Montenegro-montenegrina, MU Beli Manastir, Pčelice, Alerga, ZTK, FKK Baranja-film, Gradsko kazalište, HDTP, Prijatelji svetog Martina, Luna, Hrvatska žena i Udruga baranjskih Roma.

 

Prije natječaja bilo 120 udruga

Kako je prije raspisivanja natječaja istaknuo gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, za većinu udruga izrada programa nije neka specijalna novost, dodavši kako postoje i one udruge koje još uvijek nisu usklađene sa zakonom, pa stoga nisu u mogućnosti javiti se na natječaj. Naglasio je kako je do trenutka raspisivanja javnog netječaja u gradu bilo registrirano 120 udruga, pretpostavljajući da će njih 50-ak prestati s radom.

 

Izvor:Glas Slavonije/I.Getto

Website Apps