U ponedjeljak, 30. svibnja, petu godinu zaredom počinje Dječji kazališni festival Beli Manastir, kojeg tradicionalno za djecu i njihove roditelje organizira belomanastirsko kazalište. Prema riječima direktorice festivala i predsjednice kazališta Daniele Taslidžić Herman, festival će najmlađima ponuditi zanimljiva kazališna uprizorenja, komedije, poučne predstave za najmlađu publiku, ali i zanimljiva ostvarenja za nešto stariju djecu.

Festival otvara Gradsko amatersko kazalište Županja predstavom “Kraljevski festival”, čiji je autor Tode Nikoletić, pisac najpoznatiji djeci po predstavi “Put po svijetu”, najdugovječnijoj dječjoj predstavi domaćina, koju igraju već tri godine.

Nakon županjskih kazalištaraca, domaćini će repizno izvesti interaktivnu predstavu “Luckasti klauni”, djelo iz pera već spomenutog Nikoletića, a koju su prošle godine djeca s oduševljenjem gledala i potom i pohrlila na pozornicu igrajući se s luckastim klaunovima, koje su oživjeli Dunja Vlahek i Davor Burić.

U srijedu, 1. lipnja, na programu je Bjelovarsko kazalište i “Mala sirena”, predstavom koja je Bjelovarsko–bilogorsku županiju predstavljala na 56. FHKA-u u Pazinu. Sljedeći dan premijerno će domaćini prikazati dramatiziran lektirni naslov “Pale sam na svijetu”, simpatičnu dječju monodramu koja govori o vrijednosti prijateljstva, a ulogu Paleta ostvario je Nebojša Šimić, nagrađivani glumac belomanastirskog kazališta. Zbog velikog zanimanja djece i nastavnika, predstava će se reprizno odigrati sljedeći dan u 12 sati, dok istoga dana u 18 sati predstavlja se Kazališna družina “Ivana Brlić-Mažuranić” Slavonski Brod, zanimljivim uprizorenjem “Mačka u čizmama”, za malo starije klince.

Ulazak na sve predstave je besplatan, a pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i Grad Beli Manastir. Beli Manastir jedan je od tri hrvatska grada (uz Sisak i Šibenik), koji tradicionalno organizira dječji kazališni festival.N.Vekić

Website Apps