KIŠA U BARANJI

14. lipnja 2016.

Tijekom vikenda na području Baranje palo je 20-ak litara kiše po četvornom metru (u većem dijelu kiša je padala i jučer prijepodne), ali je na pojedinim područjima količina oborina bila znatno veća, što je izazvalo podosta problema. Tako je u subotu, primjerice, otkazan koncert Nene Belana, koji je u zmajevačkom Katoličkom surduku trebao nastupiti u sklopu Gator festa.

– Postojale su sve predispozicije da koncert bude odličan, ali protiv prirode se ne može. Ako ništa drugo, dogovorili smo njegov nastup na idućem Gator festu – kaže Matej Perkušić, direktor TZ Baranja.

Neki su poljoprivrednici, pak, za vikend krenuli u žetvu ječma, ali ih je kiša potjerala s polja. Kako ističe Petar Pranjić, predsjednik udruge baranjskih seljaka Baranjska brazda, za vikend je u središnjim dijelovima Baranje palo 30-ak, a jučer ujutro novih 20-ak litara kiše. No, dodaje, kiša za sada ne šteti usjevima, što ne znači da neće ako tako nastavi.

– Dosadašnje kiše dobro su došle. Međutim, ovo je granica. Sve preko nje ispralo bi hektolitre, moglo bi doći do polijeganja pšenice ili pojave nekih bolesti. Nadam se da tako neće biti – kaže, naglašavajući kako je mehanizacija spremna za vikend, kada bi poljoprivrednici trebali “žestoko” krenuti u prve otkose. Na ruku im idu i prognoze meteorologa, koji prestanak oborina predviđaju za sredinu tjedna. Za vikend, pak, moguće su temperature i do 30 Celzijevih stupnjeva.

Jača kiša jučer je opet bila uzrok zatvaranja podvožnjaka u Belom Manastiru na državnoj prometnici D7. Približno dva sata nije bilo moguće prometovanje tom cestovnom dionicom, pa su vozači koji su u Beli Manastir dolazili iz smjera Petlovca ili obrnuto tražili obilazne smjerove.

– Problem je u cijevi koja odvodi oborinsku vodu. Duga je više od 500 metara, pa se problem uvijek javlja za kiše jačeg intenziteta. Zastoj traje otprilike dva sata, dok cijev ne povuče vodu, nakon čega promet bude normaliziran – kaže Roman Rašić, iz belomanastirskog dijela Cestinga, demantirajući kuloarske priče o prljavim i začepljenim cijevima.

Kako ističu u JPVP-u, do jučerašnjeg podneva zaprimili su samo jedan poziv zbog probluma s kišom, vezan upravo uz podvožnjak, gdje je u lokvi ostao zarobljen jedan automobil.

Ivica GETTO
Website Apps