MANJE NEZAPOSLENIH U BARANJI

17. lipnja 2016.

Krajem ovogodišnjeg svibnja na belomanastirskoj ispostavi Zavoda za zapošljavanje evidentirane su 5164 nezaposlene osobe, što je 501 osoba manje nego godinu dana ranije kada ih je bez posla bilo 5665. Broj nezaposlenih krajem svibnja manji je i u odnosu na travanj, kada ih je na Zavodu bilo 5367, dakle 203 manje.

Potražnja traje

Trend smanjenja nezaposlenosti nastavio se i tijekom lipnja. Za pola mjeseca, naime, iz evidencije je obrisano daljnjih 120 ljudi, što znači da je broj nezaposlenih Baranjaca za godinu dana manji za 621 osobu.

Neupućeni bi mogli zaključiti kako su se u Baranji konačno počela otvarati radna mjesta što, dakako, nije točno. Manje nezaposlenih u svibnju u odnosu na travanj i prethodne mjesece, naime, može se pripisati sezonskim poslovima na Jadranu ili poljoprivredi. Kako saznajemo, ove je godine posredstvom Zavoda u potragu za poslom na jadransku obalu otišlo približno 350 Baranjaca, a potražnja za sezonskom radnom snagom još uvijek traje.

nezaposleni_velika2-640x400

– Za razliku od nekih, prije odlaska na more radila sam, ali na pola radnog vremena. Bio je dovoljan samo jedan poziv kako bih dobila posao u kuhinji jednog privatnog hotela – priča jedna od baranjskih sezonki koja će na jugu Lijepe Naše provesti najmanje četiri mjeseca. Kaže kako su brojni ugostiteljski objekti, manje trgovine i slično, i nadalje u potrazi za radnom snagom pa očekuje da će se kolonija Baranjaca i Slavonaca vrlo brzo povećati. Stoga će evidencija belomanastirske ispostave Zavoda za zapošljavanje, sigurno je, i idućih mjeseci biti “tanja”. Bez obzira na sezonske poslove, primjetan je nerazmjer u broju nezaposlenih sada i godinu dana ranije.

Više prvašića

U ovom trenutku znatno ih je manje nego lani. I tada su, naime, kao i ranijih godina, u ovo vrijeme brojni Baranjci već masovno počeli odlaziti na more pa se postavlja pitanje zašto broj nezaposlenih onda nije sličan. Budući da proteklih godinu dana nije zabilježeno masovnije zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta, većina dobro upućenih tvrdi kako je riječ o – iseljavanju. Da su, bar djelomice, u pravu kada tako tvrde, dokaz je belomanastirska Osnovna škola dr. Franje Tuđmana.

– Samo u posljednjih nekoliko dana roditelji četvero učenika zatražili su svjedodžbe zbog preseljenja u Njemačku – kaže ravnatelj škole Damir Mendler, potvrđujući informaciju kako je škola posljednjih godina izgubila stotinjak učenika. No, dodaje, koliko god je ovaj problem povezan s odlascima u druge države, toliko je stvar i u natalitetu. Premda se, kada je u pitanju situacija u državi, svjetlo na kraju tunela još uvijek ne vidi, kod njega je prisutna određena doza optimizma. Postoje naznake da će prvašića ove godine biti više, a osim toga, poneki koji su otišli u inozemstvo vraćaju se i djecu ponovno upisuju u staru školu.

Ivica GETTO
Next Post
»
Website Apps