LJETO U BARANJI

20. lipnja 2016.

Polako ali sigurno bliži se kupališna sezona. Zapravo je već počela, jedino što zbog kišovitog lipnja još nije zaživjela onako kako će to sigurno biti tijekom srpnja i kolovoza, uz vedre i sunčane dane, kad se očekuju temparature i iznad trideset stupnjeva.

Za one, a takvih je mnogo, koji ove godine neće vidjeti more ili će se u njemu brćkati samo nekoliko dana donosimo pregled baranjskih kupališno-izletničkih destinacija na kojima će se tražiti spas od tropskih vrućina.

Krenimo od dva baranjska bazena, starijeg u Kneževim Vinogradima i nešto mlađeg u Belom Manastiru.

MUKE S BAZENOM

“Suljoški” bazeni odavno su mjesto na kojemu ugodne trenutke provode mnogi Baranjci i Slavonci. Na njih se uvijek vraćaju, što dokazuje da “imaju ono nešto”. Prošle godine uoči sezone ostali su bez višegodišnjeg koncesionara, osječke tvrtke Gradnja. Prema odluci općinskog čelništva, preuzela ih je relativno mlada općinska tvrtka, Kneževi parkovi. Uspješno.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Upravljanju cijelim rekreacijskim centrom pristupili smo profesionalno, bez sumnje u uspjeh, premda ni u kojem slučaju nije riječ o jednostavnom poslu – ističe direktor tvrtke, Damir Paulić, naglašavajući kako ih za sada financijski prati Općina, čijim su sredstvima bazeni djelomično obnovljeni.

Paulić podsjeća kako je prošle godine na RC došlo više od 20.000 ljudi, a tom broju teže i ove godine. Proradio je i restoran Panon, koji je prošle godine bio zatvoren. Već nekoliko dana nadaleko se širi miris vrhunskog roštilja i langošica, dijela gastroponude bazena u Kneževim Vinogradima. Planovi su im veliki. Ove godine, doduše, neće biti ostvareni, ali u bliskoj budućnosti, to je lako moguće.

– Hotel, proširenje restorana, nabava autobusa koji bi kupače odvozio i dovozio te slično samo su neke od naših želja – kaže Paulić, napominjući kako je voda na bazenima kristalno čista, što dokazuju i nalazi nadležnih inspektora Zavoda za javno zdravstvo.

Ovogodišnja novina su “cookie tu go”, točnije, kutijice u koje ljubitelji slastica mogu upakirati ukusne domaće kolače koji se prodaju na bazenima. U Kneževim parkovima planiraju i organiziranje različitih zanimljivih sadržaja, kako onih dnevnih tako i noćnih, sve s ciljem da RC postane prava lokomotiva turističkog razvoja općine Kneževi Vinogradi. Predispozicije za rušenje prošlogodišnjeg rekorda u broju posjeta postoje, samo da posluži vrijeme…

Mlađi brat “suljoških” bazeni su u Belom Manastiru. Oni su, pak, zbog isteka ugovora, koncesionara izgubili nakon prošlogodišnje sezone kupanja, ali zbog raznih razloga belomanastirski su gradski oci o njima ozbiljnije počeli razmišljati tek prije mjesec-dva. Odlučili su kako je nabolje prepustiti ih tvrtki Stanouprava, koja je potpisala ugovor s dosadašnjim koncesionarima (Esseker group) kako bi izgurala bar još ovu sezonu.

– U naše bazene treba uložiti više milijuna kuna, kako u obnovu postrojenja i školjke tako i u ugostiteljski dio. Mislili smo da ćemo novac ishoditi iz programa namijenjenog gradovima s ratom stradalih područja, ali su nas strani konzultanti savjetovali da Europa za takvo što neće dati novac – priča gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš, naglašavajući kako će se morati snaći na neki drugi način.

Kako bilo da bilo, i belomanastirski su bazeni već otvorili svoja vrata, a više je nego sigurno da će biti odredište brojnih stanovnika jedinog baranjskog grada i okolice, koji će na njima provoditi ugodne ljetne trenutke. Za razliku od bazena, gradski su oci mnogo više pozornosti posvetili Šećeranskom jezeru, smještenom u belomanastirskom prigradskom naselju Šećerana. Uređenje Šećeranskog jezera, doduše, traje već nekoliko godina, a sredstva su pristizala iz različiti projekata. Jedan od njih je realiziran u suradnji gradova Mohača, Belog Manastira i Belišća te Hrvatskih voda i Osječko-baranjske županije. Izgrađena je 3900 metara duga biciklistička staza koja vodi kroz Šećeranu, Šumarinu te krunom nasipa rijeke Karašice.

ŠEĆERANSKO JEZERO

Postojeća zgrada je rekonstruirana, postavljene su klupe, sojenice, javna rasvjeta… Već dvije godine u okolici jezera održava se Land Art festival Slama (tako će biti i ove godine), a prije dva tjedna velikim adrenalinsko-zabavnim partyjem otvorena je nova izletnička sezona.

– Kao prvo, cilj nam je ovaj prekrasni prostor spasiti od daljnje devastacije, jer je ovdje uloženo mnogo novca, kako iz EU fondova tako i iz proračuna Grada Belog Manastira – istaknuo je tom prigodom Richard Apell iz tvrtke Tri mudraca, koja će ove sezone, u suradnji s Gradom, upravljati dijelom izletišta.

Tijekom ljeta, dodao je, organizirat će nekoliko većih ili manjih eventa, poput revijalnih utrka ili izložbi oldtajmera, a utrka plovila izrađenih od priručnog i sličnih materijala na rasporedu je već sutra. Izletište se želi afirmirati kao mjesto na koje ljudi mogu doći uživati u prirodi, pecati, roštiljati i zabavljati se, ne zaboravljajući pritom da ovuda prolazi i dunavska biciklistička ruta.

Još jedno lijepo prirodno izletište, odnosno kupalište, darđanska je Đola. Smješteno je nedaleko od središta tog baranjskog mjesta i godinama je odredište onih kupača koji ne vole bazene, a nisu oduševljeni ni netaknutom prirodom. Ima potrebnu infrastrukturu za ugodan cjelodnevni provod cijele obitelji. Uz kupališni, uređen je i rekreacijski centar. Neprocjenjivo je, u smiraj vrućeg ljetnog dana, prošetati pokraj Đole i uživati u zalasku sunca, kažu mnogi Darđani.

Nikako ne treba zaboraviti na Staru Dravu kod Bilja. Kao za ribiče, idelano je mjesto za izletnike i kupače, a općinsko čelništvo ima štošta u planu kada je Stara Drava u pitanju.

BATINA I PUŠKAŠ

Ljubitelji gotovo netaknute prirode tijekom ljetnih mjeseci ne zaobilaze Topoljski dunavac, popularni Puškaš. Djelomično uređena plaža na prvom viru pravo je mjesto za izlet i uživanje u topl(ij)oj vodi. Blagodati Puškaša odavno su prepoznali vlasnici tamošnjih vikendica, kojima su one u određenim dijelovima godine – drugi dom.

Slično je s najvećim baranjskim izletištem, Zelenim otokom kod Batine. Boraviti uz silni Dunav, posebna je priča. Temperatura je tamo za stupanj-dva niža nego u ostalom dijelu Baranje, a tamošnja pješčana plaža jednostavno mami. Iako nije riječ o službenom kupalištu, ponekada je na njoj teško naći mjesto za ručnik. Organiziraju Batinarci tamo beach partyje, na koje se stiže s raznih strana svijeta. A tek Siga, neslužbenog naziva – Dubai na Dunavu… Idealna je za one koji žele doživjeti djelić robinzonskog iskustva.

Sve u svemu, bio je to samo kratki osvrt na baranjske ljetne destinacije. I nije sve u kupalištima. Jer ne zaboravimo – u Baranji je i Kopački rit, a neki će i tamo znati gdje i kad se malo okupati. Baranjcima omiljenih izletišta ima još, na svakoj strani poneko, posebice na jedinoj baranjskoj uzvisini. Svako od njih živi neki svoj život i privlači na poseban način, a mnogim Baranjcima, posebice onima plićih džepova, ona su – jedino more. Panonsko. Makar i bez vode.

Piše: Ivica GETTO
Website Apps