Vrijeme je berbe šljiva i pripreme za pečenje rakije. Ona poznata Cesarićeva  ” Rakije , rakije amo jer utjehe nema u vodi” utkana je u život u ovim krajevima.

Povijest pečenja i konzumiranja rakije seže daleko u prošlost a u njoj su uživali kako prije tako i sada svi – od seljaka do članova kraljevskih dvora.

AE9A5377

U destileriji u Kneževim Vinogradima  priprema se za pečenje ovogodišnje šljivovice. Kao i za ostale vrhunske voćne rakije koje se proizvode u ovom, po svemu drugačijem proizvodnom pogonu, priprema sirovine u ovom slučaju šljive, od posebnog je značenja. Udruga UPRIV u čijem je vlasništvu destilerija i kušaonica usvojila je način proizvodnje vrhunske šljivovice koji podrazumjeva da se samo kvalitetna šljiva otkoštava i  priprema za vrenje.slike-0101Otkoštavanje omogućava da se dobije vrunski destilat bez  bojazni da će se osjetiti gorčina od koštica ili da će pri samom procesu destilacije doći do zagaranja materijala u kazanima.

I ove godine će Udruga Upriv organizirati kušanje ovogodišnje rakije prije no što je pohrani u podrum u kojem će dozrijevati narednih 18 mjeseci, te na taj način omogućiti svima zainteresiranim ljubiteljima ovog vrhunskog autotonog proizvoda da spoznaju potrebu “odležavanja” rakije, čime se bitno dobiva na kvaliteti i aromi .

Kneževa rakija prepoznata je kao vrhunski baranjski proizvod, i kao takova je naj nagrađivanija rakija u Hrvatskoj proizvedena na tradicionalni način.

GastSplit01

I  zato uživajte u rakiji  uz nekoliko zanimljivih podataka  o rakiji:

Ljudi koji povremeno piju, po nekim istraživanjima, zdraviji su i duže žive od onih koji nikada ne piju ili od alkoholičara. Jedna rakija dnevno djeluje preventivno na dijabetes, reumatični artritis, osteoporozu, kamen u bubregu, stres i depresiju, Parkinsonovu bolest, hepatitis A, anginu pektoris, a dobra je i za pamćenje.

 Rakija je prirodno antistresno sredstvo? Da,  rakija djeluje na živčani sustav tako da vas opušta. Važno je samo ne pretjerati, dakle popijte jedno do dva pića.

Rakija sprječava stvaranje naslaga kolesterola u vašem krvožilnom sustavu i potiče smanjenje količine kolesterola. U konačnici, sve to utječe na manju opasnost pojave srčanog ili moždanog udara. Čašica rakije ima vrlo malo kalorija i ne deblja. Već smo spomenuli da smanjuje razinu kolesterola u krvi, što je također značajno za sve one koji se bore s viškom kilograma. Od rakije se zasigurno nećete udebljati, osobito ako je pijete u  umjerenim količinama.

Škoflek /baranja.hr

 

 

Website Apps