Baranjsko etnoselo Karanac dobilo je još jedan vrijedan turistički sadržaj. Tvrtka Etno selo otvorila je kušaonicu vina Svijetli dvori, u kojoj su svoje mjesto, osim njihovih, našli proizvodi velikog broja baranjskih malih proizvođača, OPG-ova… Upravo svojevrsno okupljanje svih malih proizvođača na jednom mjestu bila je misao vodilja Oliveru Novačkom, direktoru tvrtke.

– Sve smo zamislili tako da naša kušaonica, koja je ujedno vinoteka i vinski podrum, bude svojevrsno polazno mjesto prilikom razgledanja Baranje, odnosno kretanja na neku od baranjskih turističkih destinacija – priča Novački, naglasivši kako je Karanac iz dana u dan sve posjećeniji, te kako u njega stiže sve više turista, pa se i od mještana, turističkih djelatnika, puno očekuje.

Ističe kako se u kušaonici mogu kupiti vina gotovo svih baranjskih vinara, ali i rakije, kuleni, sirovi, proizvodi od meda i suveniri – sve proizvedeno u Baranji. U otvaranje objekta u karanačkoj Kolodvorskoj ulici uložili su vlastita sredstva, a u bliskoj budućnosti očekuju sredstva iz nekog od europskih ili domaćih fondova. Dakako da mnogo očekuje i od prodaje vlastitog vina.

– Intenzivno povećavamo proizvodnju, pa u ovom trenutku imamo 13 hektara vinograda, što je tri puta više nego što smo imali prošle godine – kaže, napominjući kako očekuju proizvodnju od 70-ak tisuća litara.

Osim što ga prodaju na kućnom pragu, njihova se vina mogu kupiti na nizu mjesta uz Jadran, na što su posebno ponosni.

Otvaranjem kušaonice, odnosno preregistracijom OPG-a u tvrtku, otvorena su i tri nova radna mjesta, a ako se ukaže potreba, bit će ih otvoreno još. Novim turističkim sadržajem u sada već etabliranom turističkom Karancu zadovoljan je i direktor TZ-a Baranje Matej Perkušić.

– Sretan sam što se sve više Baranjaca bavi turizmom i što iz dana u dan postajemo sve jača kontinentalna destinacija. Otvaranje sličnih objekata samo je plus za našu turističku ponudu i nadam se da će trud obitelji Novački biti prepoznat – istaknuo je Perkušić.

Otvaranju kušaonice nazočili su brojni predstavnici baranjskog kulturnog, zabavnog i političkog života, među kojima načelnik općine Kneževi Vinogradi Deneš Šoja, gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš sa suradnicima i brojni drugi.

Ivica GETTO
Website Apps