U Belom Manastiru više neće biti dva dimnjačarska područja, a dimnjačari će ubuduće kontrolirati i čistiti dimnjake dva puta godišnje umjesto četiri puta kao do sada. Tako će uštedjeti vlasnici kuća, a zgradama ostati više novca za neke druge potrebe. Najvažnije su to odluke, vezane uz rad dimnjačarske službe, donesene na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Do sada su na području grada dimnjačarske poslove obavljale dvije tvrtke, jedna u južnom dijelu grada te u prigradskim naseljima Šumarini i Branjinom Vrhu, a druga u sjevernom dijelu grada i Šećerani. Područja su sada ukinuta, a dimnjačarsku će djelatnost obavljati samo jedna tvrtka – objašnjava dogradonačelnik Belog Manastira, Marko Bogatić. Naglašavajući kako je promjena propisa u dimnjačarsku djelatnost unesena ponajviše zato što su se tijekom višegodišnje primjene Odluke o organizaciji i načinu rada dimnjačarske službe pojavile brojne poteškoće, koje su unatrag dvije-tri godine eskalirale sve glasnijim nezadovoljstvom građana propisanom organizacijom i načinom rada službe.

Belomanastirci su se najviše bunili zbog učestalosti obveze čišćenja dimnjaka i načina naplate za pruženu uslugu, a nisu izostale ni primjedbe na rad. Dok su gradski oci pripremali materijale za sjednicu Gradskog vijeća, namjeravajući reducirati broj koncesionara za obavljanje dimnjačarskih poslova (nakon što im istekne aktualna koncesija), dopisom im se obratio jedan od dva koncesionara, Drago Jovanović, vlasnik obrta Rafung, obavještavajući ih kako 31. srpnja zatvara obrt i odlazi u mirovinu.

– Dimnjačarski poslovi u dijelu grada koji je bio u nadležnosti Refunga bit će ponuđeni drugom belomanastirskom dimnjačarskom obrtu, Eko-dimu, u vlasništvu Stipe Vlahovića, koji s Gradom ima potpisan ugovor o koncesiji. Tako će, do isteka koncesije, 30. rujna 2019. godine, u gradu dimnjačarske poslove obavljati samo djelatnici obrta Eko-dim – kaže Bogatić, naglašavajući kako će u rujnu 2019. godine koncesija biti dodijeljena samo jednom – najpovoljnijem ponuditelju, koji može biti samostalna pravna osoba, fizička osoba obrtnik ili zajednica ponuditelja.

Inače, koncesionari su za obavljanje dimnjačarskih poslova gradu plaćali po 2000 kuna godišnje, a jedini preostali koncesionar ubuduće će u gradsku blagajnu uplaćivati 4000 kuna.

Ivica GETTO
Website Apps