O kakvoći nadaleko poznatih baranjskih vina svjedoče brojna priznanja i medalje osvojene na ocjenjivanjima i predstavljanjima vina diljem Hrvatske i inozemstva. U skupini najboljih baranjskih vinara zasigurno je Lajoš Kolar, u čijim je podrumima trenutno čak šest vrhunskih bijelih vina prošlogodišnje berbe. Oznaku “vrhunsko”, važno je reći, vinima dodjeljuje zagrebački Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo.

Crna još zriju

– Toliko vrhunskih vina spoj je iskustva, stručnog nadzora, tehnologije, ljubavi i, dakako, dobre vinogradarske godine – objašnjava Kolar, naglašavajući kako dosad nikada nije imao toliko oznaka za vrhunska vina.

Znalo se dogoditi, prisjeća se, da je imao po dva ili tri vrhunska vina iz prošlogodišnjih berbi, a ostala su bila na razini kvalitetnih. Njegova vina iz prošlogodišnje berbe prepoznali su i članovi komisija na nizu ovogodišnjih ocjenjivanja vina pa vitrine obiteljskog podruma Kolar krase brojna zlatna odličja.

– Naša su vina zaradila odlične ocjene na svim ovogodišnjim predstavljanjima, od Svetog Ivana Zeline, preko Kutine i Daruvara, pa sve do bližih nam Kneževih Vinograda, odnosno Osijeka – priča Kolar, naglašavajući kako će nastojati zadržati kvalitetu vina.

Jedna od tajni njegova uspjeha, koju bez problema dijeli s javnošću, reduciranje je roda.

– Doslovno, rezidbom nastojimo dobiti manje grožđa. Po hektaru, primjerice, dobivamo oko 5000 litara vina, premda realno možemo dobiti gotovo dvostruko više. Kvaliteta je kod nas, dakle, na štetu kvantitete – objašnjava, dodajući kako očekuje dobre rezultate i za prošlogodišnja crna vina, koja još malo moraju ležati u bačvama i sazrijevati.

Kupio svoje

Tako je zasad ponosan “samo” na vrhunska bijela vina: graševinu, chardonay, pinot bijeli, zeleni silvanac, traminac mirisavi i sauvignon blanc.

Obitelj Kolar u ovom trenutku obrađuje približno 7,5 hektara rodnih vinograda, a već iduće godine očekuje prvu berbu s približno tri hektara mladih vinograda.

– Mladi su vinogradi u odličnoj kondiciji i lijepo izgledaju pa ako se priroda ne poigra s nama, nema razloga ne vjerovati da će grožđe i iz njih dati vrhunske rezultate – naglašava.

Posebno je ponosan na činjenicu da su mladi vinogradi gotovo na istom mjestu na kojemu su još njegovi preci uzgajali grožđe. Poslije Drugog svjetskog rata, naime, država je mnogima oduzela na hektare poljoprivrednih površina i vinograda, a bolje nisu prošli ni njegovi. Više od šest desetljeća kasnije ukazala se prigoda pa ih je Kolar uspio vratiti, ali tako da je, kaže, kupio vlastito zemljište.

Ivica GETTO
Website Apps