BARANJSKO SVETIŠTE

15. kolovoza 2016.

Više od 2000 vjernika iz raznih dijelova Baranje, Hrvatske i inozemstva okupilo se jučer na jedinom baranjskom marijanskom svetištu, onom posvećenom Mariji Lurdskoj, nekoliko kilometara udaljenom od Popovca, na obroncima Banske kose. Procesija je u prijepodnevnim satima krenula od popovačke župne crkve svetog Josipa, a velik broj ljudi dočekao ju je ispred samog svetišta, gdje je služena sveta misa, koju je predvodio dekan Baranjskog dekanata i župnik popovački, vlč. Krunoslav Karas.

– Ovo svetište datira još od vremena Prvog svjetskog rata. Spominje se da je nastalo u vrijeme kada je tadašnji župnik župe čiji su većinski stanovnici bili Nijemci pozvao vjernike na darivanje kako bi kupili kip Lurdske Gospe, a sve u cilju povratka lokalnih momaka s raznih bojišta. Zemljište, na kojem je 1921. godine postavljen kip Marije Lurdske, darovala je obitelj Šajdl. Dvije godine kasnije izgrađena je špilja po uzoru na Lurd i uređeno je svetište – kazao je vlč. Karas, podsjećajući kako je, nakon dugog niza godina zaborava, poslije povratka u Baranju svetište ponovno aktualizirano. Propovijed je, između ostalog, posvetio majkama i onima koji moraju raditi na blagdan Velike Gospe.

Općinski načelnik Zoran Kontak naglasio je kako se svetište nalazi u prirodi i ima svoju specifičnost – prirodni mir uz sakralni sadržaj. Stoga, dodao je, od svetišta ne želi napraviti “mondeno okupljalište”, već mu, uz određena ulaganja, sačuvati mir. Ivica Getto

Website Apps