Memorijalnim malonogometnim turnirom na RC Bazeni, polaganjem vijenaca na groblju u Dardi i Belom Manastiru, svetom misom u župnoj crkvi sv. Martina, mimohodom belomanastirskim ulicama i polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja za sve poginule i preminule hrvatske policajce IV. PP Beli Manastir i PGP-a Beli Manastir obilježena je 25. godišnjica mučkog ubojstva dvaju hrvatskih policajaca, Marijana Kuzmana i Zorana Sinanovića, te 25. godišnjica hrvatske policije u Baranji.

Prve baranjske žrtve

Kuzman i Sinanović prve su baranjske žrtve Domovinskog rata, a ubojice još uvijek nisu otkriveni ni procesuirani. Njihova je pogibija označila početak otvorene agresije domaćih četnika i jugovojske, što je završilo progonom 25.000 Baranjaca. Tijekom Domovinskog rata kroz PP Beli Manastir prošlo je više od 600 branitelja, a njezini djelatnici aktivno su sudjelovali u obrani i očuvanju teritorijalnog integriteta RH braneći sjevernu stranu grada Osijeka. Također sudjelovali su, u suradnji s HV-om, u prvoj većoj akciji na području današnje Osječko-baranjske županije – Đavolja greda, provedenoj na području Kopačkog rita od 16. do 18. prosinca 1991. U obavljanju službenog zadatka u obrani teritorijalne cjelovitosti i neovisnosti RH poginulo je šest policajaca, a 78 ih je ranjeno.

– Na današnji dan ubijeni su, tijekom obavljanja redovne dužnosti, prvi policajci, pripadnici IV. PP Beli Manastir. Nakon njihova ubojstva te ranjavanja Darka Maltara poslana nam je specijalna jedinica iz Osijeka, no i njoj je postavljena zasjeda, između Uglješa i Čeminca. Tada je poginuo Vidoja Marić, policajac SJP-a Osijek, a ranjeni su bili Mirko Pongrac i Josip Županić. Nakon toga napadi agresora i rezervista u Baranji su se pojačavali, a sve u cilju zastrašivanja i protjerivanja hrvatskog stanovništva s područja Baranje – prisjetio se Anto Prgomet, ratni zapovjednik IV. PP Beli Manastir.

Nastavio je kako su baranjski policajci nakon dolaska u Osijek držali nekoliko područja, među kojima jedno 200-tinjak metara od Stare Drave, gdje su dočekali i mirnu reintegraciju. Naglasio je i da je IV. PP Beli Manastir jedina temeljna policijska postaja koja je cijeli Domovinski rat provela na prvoj crti bojišnice te dodao kako je akcija Đavolja greda jedina pobjeda na tom bojištu.

Cijeli rat na prvoj crti

Nije zaboravio ni one koji nakon reintegracije nisu ostvarili prava koja im zakonski pripadaju, izrazivši nadu da će nepravda biti ispravljena.

– IV. PP dala je velik obol i u zaštiti grada Osijeka. Šest hrabrih hrvatskih vitezova dalo je život za domovinu, a velik broj ljudi je ranjen. Ovo je trenutak za prisjećanje na žrtve koje su, kao i brojni drugi branitelji, imale viziju slobodne Hrvatske – rekao je župan Vladimir Šišljagić.

Vijence podno spomen-obilježja položili su i svijeće zapalili, među ostalima, Tomislav Ivić, izaslanik predsjednice RH, Mišo Faletar, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, Ivan Anušić, izaslanik ministra branitelja, Vladimir Šišljagić, župan osječko-baranjski, Milan Baričević, načelnik PU osječko-baranjske, Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira, načelnici baranjskih općina, obitelji poginulih policajaca te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata. Odlikovanje Red hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH dodijeljeno je, posmrtno, Ivici Matiću.

Ivica GETTO
Website Apps