DANI MAĐARA U OSIJEKU

11. rujna 2016.
 Zaorile su se mađarske pjesme u subotu na Trgu Ante Starčevića, a štandovi prepuni raznih mađarskih delicija oduševile su posjetitelje. Riječ je bila o 18. po redu “Danima Mađara u Osijeku”, manifestaciji u organizaciji Mađarskog kulturnog društva Népkör koja je započela nastupom dječjih folklornih skupina, a potom i svečanim mimohodom učesnika. U poslijepodnevnim satima kad je manifestacija svečano otvorena sve prisutne pozdravili su saborski zastupnik Šandor Juhas, dogradonačelnik Denis Ambruš i župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić.
IMG_1683

– Sve što je vezano uz kvalitetnu suradnju s generalnim konzulom Antoniom de Blasiom čije je sjedište konzulata u Osijeku, ali i sve što je odlično organizirano mi ćemo nastaviti podržavati. Mađarska nacionalna manjina ima problema u pogledu populacije i mladih i nastojanju da se tradicija očuva, no kažu da sa zadovoljstvom 18. put organiziraju ovu manifestaciju gdje im je Grad pokrovitelj, rekao je dogradonačelnik Ambruš, dodajući da su mladi budućnost Osijeka pa tako i mladi nacionalnih manjina te im je zaželio svu sreću.

IMG_1681

Dobre želje uputio je i župan Šišljagić rekavši da Osječko-baranjsku županiju i mađarsku nacionalnu manjinu veže dugogodišnje prijateljstvo. Osvrnuo se i na važnost obilježavanja mađarske kulture, jezika, tradicije i običaja te dodao da Osječko-baranjska županija kroz brojne udruge i Vijeće mađarske nacionalne manjine pomaže ovakve i slične manifestacije te im zahvalio na očuvanju tradicije. A ona je doista imala što pokazati – od tradicijskih plesova preko štandova punih gastro delicija i ručnih radova koje su privukle brojne posjetitelje na Trgu. M. Mihelić

Website Apps