HRVATSKI DAN U SIGETU

10. rujna 2016.

Bogatim je programom proslavljen Hrvatski dan u Sigetu. Hrvatska, Mađarska i Europa sjećaju se slavne bitke kod Sigeta u kojoj je Nikola Šubić Zrinski Sigetski zaustavio prodor Osmanlija i Sulejmana Veličanstvenog u Europu prije točno 450 godina.

U povodu obilježavanja 450. godišnjice Sigetske bitke i pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog u Szigetvaru je održan “Hrvatski dan” u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske i diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u Mađarskoj te hrvatske zajednice iz Mađarske. Na Hrvatskome danu bio je i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić, koji je ujedno predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke.

Program se sastojao od triju dijelova na dvjema lokacijama- središnjem gradskom trgu i kulturnom centru Vigado u neposrednoj blizini, a gotovo cjelodnevne aktuvnosti- koncerte, izložbe i promocije pratilo je nekoliko tisuća posjetitelja.

U sklopu prvoga dijela programa, namijenjenoga djeci i mladima, odigrane su dvije predstave na hrvatskome te jedna na mađarskome jeziku, obje tematski posvećene obitelji Zrinski. Riječ je o predstavama „Stazama Zrinskih“ Srednje škole Ivana Trnskog iz Hrvatske Kostajnice i „Vremeplov“ u izvođenju hrvatskoga odgojno-obrazovnog centra HOŠIG iz Budimpešte te predstavi kazališta iz Budimpešte. Drugi dio programa na glavnoj pozornici, na središnjem gradskom trgu, organizirali su gradovi prijatelji Szigetvara ‒ Čakovec i Slatina te Hrvati iz Mađarske.

Popularne hrvatske zabavne i klapske pjesme izveli su mješoviti pjevački zbor iz Hreljina i Jadranova, a program je počeo otvorenjem i atraktivnom videoprojekcijom „U boj, u boj“ iz opere „Nikola Šubić Zrinski“ Ivana pl. Zajca u izvedbi zbora Sveučilišta Kwansei Gakuin iz Osake.

Na središnjem trgu bili su postavljeni i promotivni štandovi turističkih zajednica gradova i županija vezanih uz obitelj Zrinski ‒ Čakovca, Slatine i Paga kao gradova prijatelja Szigetvara, Hrvata iz Mađarske i Medijskoga centra Croatica, na kojima su predstavljena hrvatska turistička, eno i gastroponuda kao i izdavaštvo Croatice.

U kulturnome centru Vigado otvorena je izložba „Navik on živi… ‒ 15 godina Zrinske garde Čakovec“, a održana je i promocija knjige Darka Varge „Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih“. Nastupili su i mješoviti zbor „Tinodi“ iz Szigetvara te zbor „Studio“ iz Budimpešte, a održan je i svečani koncert Zagrebačkoga kvarteta saksofona.

Davor Lonarić

Previous Post
«
Website Apps