Kako je prije dvije godine planirano, projekt Dunavski pogled – uređenje javne turističke infrastrukture u mjestu Batina, završen je u rujnu ove godine. Tim je povodom jučer održana i završna konferencija, kojom je stavljena točka na i na prvo poslijeratno značajnije ulaganje u jedino baranjsko mjesto na Dunavu koje je, na taj način, bar djelomično vratilo stari sjaj.

– Cilj projekta bio je unaprijediti atraktivnost javne turističke infrastrukture u Batini te promovirati turističke potencijale općine Draž, Baranje i Osječko-baranjske županije – ističe Stipan Šašlin, načelnik općine Draž, naglašavajući kako mu je želja da se što više Batinaraca počne ozbiljnije baviti turizmom kako bi ostvarili dodatni prihod. Dodaje, nastojanja će biti oplođena otvaranjem novih radnih mjesta. Puno se očekuje od dunavskih kruzer turista, čiji bi dolazak mještani Batine novčano mogli osjetiti tek idućih godina, kada batinsko riječno pristanište ne bude tek usputna stanica. Ako ništa drugo, zahvaljujući projektu, prilikom izlaska na kopno više ih ne očekuju “scene iz horor filmova”, već lijepo i moderno uređen trg.

Podsjetimo, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 8.054.712,92 kuna potpisan je 26. rujna 2014. godine između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU i Općine Draž. Projekt je bio podijeljen u nekoliko segmenata, a obuhvatio je rekonstrukciju Trga slobode u Batini, obnovu pješačke staze koja vodi od središta do Memorijalnog kompleksa Batinska bitka, sanaciju potpornog zida ispod terase vidikovca, sanaciju ceste koja vodi prema Memorijalnom kompleksu, adaptaciju sanitarnog čvora pokraj parkinga Memorijalnog kompleksa i izgradnju energetski učinkovite javne rasvjete na cesti koja vodi do Memorijalnog kompleksa i na pješačkoj stazi.

DunavVodostajSv04

– Batina je to zaslužila. Realizacija projekta Dunavski pogled mnogo će značiti mještanima. Neću reći da će potpuno zaustaviti odlazak mladih, ali djelomično hoće, posebice onih koji se bave turizmom – poručio jezamjenik općinskog načelnika iz redova mađarske nacionalne manjine Šandor Šipoš.I.Getto

Next Post
»
Website Apps