SVJETSKI DAN SVEMIRA

27. rujna 2016.

World Space Week Asocijacija (WSWA) je najveća svjetska obrazovna organizacija povezana sa svemirom, pokrenuta od strane Ujedinjenih naroda i Vijeća za miroljubivo korištenje svemira (COPUOS) te Ureda za izvanzemaljske poslove (UN OOSA).

Svjetski tjedan svemira se obilježava svake godine od 4. – 10. listopada, a nacionalni koordinatori rade tijekom cijele godine i pomažu organizatorima događanja te koordiniraju aktivnosti povezane s obilježavanjem Svjetskog tjedna svemira. World Space Week Asocijacija ima nacionalne koordinatore u preko 80 država širom svijeta.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane pojedince, udruge, škole, knjižnice, fakultete i javne ustanove da nam se pridruže u realizaciji ove manifestacije u Republici Hrvatskoj.

Sa predškolskom djecom, kao i onom osnovnoškolskom i učenicima srednjih škola aktivnosti možete provoditi gotovo pod svakim predmetom: zemljopisom, hrvatskim jezikom, stranim jezikom, likovnim, fizikom, matematikom, povijesti, kemijom – gdje god možete zamisliti svemir kao poveznicu, a da učenicima u isto vrijeme bude i poučno i zabavno! Također, veliki broj aktivnosti se može odraditi i sa studentima koji temu svemira mogu zamisliti u svojoj nastavi i predavanjima!

WSWA u suradnji sa UN OOSA određuje temu koja će se obrađivati cijele godine. Za 2016. godinu je preporučena tema Istraživanje iz svemirskih daljina – zalog za bolju budućnost (koja se ne mora strogo slijediti ukoliko entuzijasti ili organizacije nisu u mogućnosti istu temu i odraditi), a odnosi se na istraživanje našeg planeta iz svemira, sa mnogobrojnih satelita koji iz orbite šalju važne podatke kako znanstvenicima za daljnje istraživanje tako i svakome od nas građana koji uživamo u blagodatima GPS-a, vremenske prognoze i ostalih informacija do kojih ne bi imali pristup bez ovih svemirskih tehnologija.

Pozivamo Vas da svoje aktivnosti registrirate na službenoj stranici www.worldspaceweek.org gdje možete pronaći i dodatne informacije vezano za organizaciju događaja. Također Vas molimo da nakon odrađene aktivnosti na službenoj stranici objavite i izvještaj sa provedene aktivnosti, ali da ga pošaljete i nama na adresu e-pošte ured@worldspaceweek.hr kako bi izvještaj objavili i na našoj službenoj stranici na hrvatskom jeziku te na društvenim mrežama i poslali medijima.

Više informacija možete pronaći i na našoj facebook grupi World Space Week Croatia, gdje objavljujemo i sve natječaje i informacije vezane za svemir.

Slobodno se obratite na navedenu adresu e-pošte za bilo kakvu pomoć oko Vaše organizacije događanja u obilježavanju Svjetskog tjedna svemira u Republici Hrvatskoj! Tu smo da Vam pomognemo kako bi što kvalitetniji djeci i učenicima približili znanost, a posebice svemir!

Zanimljivost: autor službenog svjetskog plakata World Space Week za ovu godinu je naš mladi umjetnik, gospodin Filip Glogoški iz Osijeka, učenik Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek.

Previous Post
«
Website Apps