Baranjska mjesta općine Bilje poznata su nadaleko u proizvodnji povrća, posebice crvene paprike, pa ne čudi što su joj u Lugu posvetili festival. Na Paprikafestu 2016., uz zabavni program, održano je natjecanje u kvaliteti mljevene paprike. Od ukupno 37 uzoraka u kategoriji “ljuta paprika” zlatnu je medalju osvojio Zoltan Šandorka (Kopačevo), drugo Elvira Krijak (Kopačevo), a treće Aron Keteš (Kopačevo). U kategoriji “slatka paprika” pobijedio je Aron Keteš, drugo je mjesto osvojio Jožef Beke (Kopačevo), a treće mjesto Jožef Kelemen (Lug).

Posjetitelji Paprikafesta mogli su kupiti domaće proizvode na 30 štandova, među kojima su dominirali oni s baranjskim crvenim zlatom kojem je festival i posvećen.

Načelnik Općine Bilje Željko Cickaj ističe kako je gastronomija u općini Bilje zasnovana na domaćim proizvodima začinjenim upravo crvenom paprikom. Stoga oni potiču povrtlatstvo, posebice ekološko, u čemu prednjače na ovom području. “Mi kao općinska uprava prepoznajemo važnost ovakve proizvodnje i formirali smo tim za savjetovanje poljoprivrednika, napravili aplikacije koje su im korisne na polju gdje u svakom trenutku mogu dobiti informaciju o proizvodnji, zaštiti i ostalim agrotehničkim mjerama. Iako je naša paprika već prepoznatljiva prema kvaliteti, ova manifestacija služi za njezinu promociju jer želimo proizvođačima osigurati što veću prodaju i proizvodnju”, kaže Cickaj. D. Pejić

Website Apps