BELI MANASTIR – Višegodišnja trakavica oko suosnivanja Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Baranja, čini se, blizu je kraja. Takav se dojam stekao nakon koordinacije baranjskih načelnika koji su na prekjučerašnjoj sjednici raspravljali samo o ovoj točki dnevnog reda.

– Nadamo se da su stvoreni svi uvjeti za potpisivanje sporazuma o suosnivanju jedinstvene baranjske vatrogasne postrojbe, čime će svi dobiti kvalitetniju zaštitu koja je itekako potrebna zbog sve učestalijih prometnih nesreća, požara i ostalih problema – rekao je nakon sastanka baranjskih načelnika i predstavnika JPVP-a zamjenik gradonačelnika Belog Manastira Marko Bogatić, naglašavajući kako se nakon osnivanja jedinstvene postrojbe nadaju i većim sredstvima iz državnog budžeta. JPVP grada Belog Manastira, naime, do sada je dobivao sredstva koja odgovaraju površini jedinog baranjskog grada, premda su sve ovo vrijeme na požarne i ostale intervencije odlazili diljem Baranje.

1

– U postrojbu je godišnje stizalo 2,3 milijuna kuna iz državnog proračuna, dok je Grad godišnje izdvajao 700.000 kuna. Državna bi sredstva trebala biti bar utrostručena, a Grad bi u budućnosti za postrojbu izdvajao znatno manje novca, koji će biti utrošen na nešto drugo – kaže Bogatić, dodajući kako bi svečano potpisivanje sporazuma o suosnivanju baranjske JPVP-a moglo biti održano tijekom studenoga ove godine. Nedostaje samo “blagoslov” Gradskog vijeća Belog Manastira, koje će sjednicu održati krajem listopada, te odluka čeminačkog Općinskog vijeća, koje bi ovih dana trebalo biti konstituirano budući da su Čeminčani nedavno izišli na prijevremene izbore.

– Ako sve pođe prema planu, Beli Manastir imat će 30 posto udjela, općina Darda 19 posto, Kneževi Vinogradi i Draž po 14 posto, Čeminac sedam posto, Petlovac šest posto te Popovac i Jagodnjak po pet posto – objašnjava Bogatić.

Razvojem situacije zadovoljni su i u JPVP-u grada Belog Manastira. Zamjenik zapovjednika Daniel Časar, konstatira kako se sve napokon pokrenulo s mrtve točke, izražavajući nadu da će mnogo toga biti riješeno suosnivanjem baranjske vatrogasne postrojbe.

– To se u prvom redu odnosi na poboljšanje protupožarne zaštite, kao i financiranje rada iz decentraliziranih državnih sredstava – kaže, podsjećajući kako je u posljednje vrijeme bilo određenih problema oko financiranja JPVP-a zato što su se pojedine općine oglušivale na obveze. Naglašava kako je takav sustav rada vatrogasnih postrojbi već zaživio u nekim dijelovima Hrvatske te kako su njime zadovoljne i jedinice lokalne samouprave i vatrogasci.

Ivica GETTO
Website Apps