O suosnivanju zajedničke baranjske vatrogasne postrojbe priča se već godinama, ali od realizacije još uvijek nema ništa. U lipnju, nakon koordinacije baranjskih načelnika, belomanastirskih gradskih otaca i predstavnika belomanastirskog JPVP-a, činilo se da realizaciji ovog plana neće biti prepreka. No, po svemu sudeći, proći će još jedna godina i doći nova, a zajedničke postrojbe neće biti. Osnovni preduvjet za njezino osnivanje davanje je suglasnosti svih baranjskih jedinica lokalne samouprave, izuzev općine Bilje, koja se, zbog blizine Osijeka i tamošnje profesionalne postrojbe, još ranije izjasnila kako joj nije cilj uključiti se u suosnivanje. Izdavanje suglasnosti u nadležnosti su općinskih vijeća i belomanastirskog Gradskog vijeća, a kako su pojedine sjednice održavane, suglasnosti su stizale u Grad. Sve osim suglasnosti općine Čeminac.

1

Povećati sigurnost

– Ne znamo što se tamo događa. Sve općine usuglasile su se s osnivanjem zajedničke postrojbe i poslale pismeno očitovanje. Imamo informacije da je suglasnost dalo i Općinsko vijeće Općine Čeminac, ali još uvijek nije stigla službena odluka. Opetovano smo ih zamolili da nam pošalju službeni dokument, ali ga ne šalju iz meni nepoznatih razloga – kaže dogradonačelnik grada Belog Manastira, Marko Bogatić, naglašavajući kako će, odmah nakon primitka dokumenta, sazvati koordinaciju načelnika na kojoj bi trebale biti utvrđene još neke formalnosti i potpisan zajednički dokument o suosnivanju kako bi se, konačno, krenulo u službenu registraciju postrojbe.

Suglasnost Općine Čeminac i prve korake prema realizaciji plana željno očekuju i u Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi Beli Manastir, koja bez blagoslova općinskih čelnika ne može ništa.

– O razlozima njezina osnivanja pričamo već godinama. Ponavljam da je trenutačno najveći problem financiranje postojeće postrojbe, budući da od države dobivamo novca sukladno veličini grada Belog Manastira i broju njegovih stanovnika, a istovremeno na intervencije odlazimo po cijeloj Baranji, premda sve općine ne sudjeluju u financiranju našeg rada. Kada bi na području Baranje djelovala jedna javna profesionalna vatrogasna postrojba, čiji bi suosnivači bile sve baranjske općine, decentraliziranih državnih sredstava bilo bi znatno više pa bi se povećala sigurnost stanovništva i naša efikasnost – podsjeća na razloge pokretanja ove inicijative Daniel Časar, zamjenik zapovjednika JPVP-a Beli Manastir, naglašavajući kako je sada više nego očito da će uzalud proći još jedna godina, a riješiti se neće ništa.

Brže do Grabovca

Dodaje kako određeno vrijeme, ponekad poduže, treba proći i od potpisivanja zajedničkog dokumenta do konačne registracije na Trgovačkom sudu. Podsjeća i na nekoliko dobrih primjera takvog ustroja vatrogastva u Hrvatskoj, naglašavajući kako općine koje su preuzele profesionalne (gradske) postrojbe na svojim proračunima nisu ništa značajnije osjetile, a dobile su učinkovitiju vatrogasnu zaštitu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Novci iz državnog proračuna namijenjeni za vatrogastvo otišli su u neka druga mjesta, a mogli su završiti u Baranji – kažu dobri poznavatelji situacije.

A u međuvremenu belomanastirski su vatrogasci i nadalje “rastrčani” diljem Baranje. Tako su prošloga vikenda gasili veliki požar kuće u Grabovcu, nakon kojega su pojedinci postavili pitanje ne bi li bilo efikasnije da su, primjerice, vatrogasna vozila na intervenciju stizala iz Kneževih Vinograda, gdje bi trebao biti jedan od “punktova” buduće zajedničke vatrogasne postrojbe. Po jedan je planiran za Dardu i Općinu Draž, dok bi glavnina postrojbe trebala biti locirana u Belom Manastiru. Zbog takvog razvoja situacije ne čude mišljenja da je svim općinama trebao biti postavljen rok za donošenje odluke, a ugovor o suosnivanju potpisan s onima koji do tog roka dokumente pošalju.

Ivica GETTO
Website Apps