Krenule su baranjske ledene berbe. Ako ne prvu, onda sigurno među prvima, obavili su u karanačkoj tvrtki Etno-selo d.o.o, vinariji Svijetli dvori.

Dok su svi spavali…

Temperatura je bila -7 stupnjeva Celzijevih, kazaljke su pokazivale približno 3.30 sati, Baranja je još spavala, a Oliver Novački, direktor Etno-sela, u društvu šestorice prijatelja, krenuo je u srce Baranjskog vinogorja, kod TV tornja Belje-Đuro Podboj, gdje su, s južne strane smješteni njihovi vinogradi. Odmah su prionuli poslu. Za nepuna dva sata ledene bobice završile su u vinogradarskim košarama, a potom u podrumu.

– Za ledenu berbu ostavili smo 900 trsova graševine posađenih na površini od otprilike jednog jutra. Sladori su 26, grožđe ima 130 Oechsla, što znači da pripada u kategoriju ledene berbe i više se ništa nije trebalo čekati – priča Novački, napominjući kako je ovo prva ledena berba otkako se njegova tvrtka bavi vinogradarstvom (približno šest godina). Svjesno su išli u minus. Od spomenute količine, naime, dobili su 50-ak litara ledenog vina, dok bi uobičajenom berbom dobili približno 1300 litara “redovne” graševine.

– Vino od ledene berbe teško je prodati. Bočica od 0,375 litara ledenog vina prodaje se po cijeni od 50 do 70 eura, pa će nam prvo ledeno vino poslužiti isključivo za marketing i natjecanja – tvrdi Novački, napominjući kako će i na taj način promovirati relativno novu vinariju Svijetli dvori, o kojoj se, ipak, iz dana u dan sve više i više čuje.

Do prve “ledene promocije” morat će malo pričekati.

Sve baranjsko

Proći će najmanje godinu dana, koliko vino mora odstajati u podrumu, što ne znači da nemaju nešto drugo ponuditi. S približno 13 hektara površine pobrali su grožđa od kojega su proizveli sedamdesetak tisuća litara vina. Osim što ga prodaju na kućnom pragu, njihova se vina mogu kupiti, primjerice, na čitavom nizu mjesta uz Jadran. Ponosni su na sve vrste vina, a ističu izbornu berbu Chardonnaya 2016. Podsjetimo, tvrtka Etno-selo d.o.o. krajem ovogodišnjeg srpnja otvorila je u Karancu kušaonicu vina Svijetli dvori, u kojoj su svoje mjesto, osim njihovih, našli proizvodi velikog broja baranjskih malih proizvođača, OPG-ova…

Upravo svojevrsno okupljanje svih malih proizvođača na jednom mjestu bila im je misao vodilja. U kušaonici se mogu kušati i kupiti vina, ali i rakije, kulenje, sirevi, proizvodi od meda i suveniri, kojima je zajednički nazivnik činjenica da su – proizvedeni u Baranji. Otvaranjem kušaonice, odnosno preregistracijom OPG-a u tvrtku, otvorena su i tri nova radna mjesta, a ako se ukaže potreba, bit će ih otvoreno još.

Ivica GETTO
Prikaz slikovne datoteke 15578872_1817162625219971_3155127348456534558_n.jpg

Inspirirani zlatnim medaljama od  kojih su, među ostalima,  velika zlatna medalja u Kutjevu, te nezaobilazno, šampioni u Baranji izbornom berbom graševine 2015.,vinarija SVIJETLI DVORI i ove godine uspjeva zadržati vrhunsku kvalitetu te nastavlja sa uspješnim berbama točnije izbornom berbom Chardonneya 2016. i ledenom berbom graševine. Prema riječima Olivera Novačkog direktora vinarije Svijetli dvori, očekivanja ovogodišnje berbe su velika te prema do sada učinjenom vjerujemo da će ova godina biti jednako uspiješna, ako ne i uspješnija od prethodnih.
Website Apps