KAKO SANIRATI OŠTEĆENJA

7. prosinca 2016.

Pukotine na župnoj crkvi svetog Martina u Belom Manastiru, posebice one na stropu i zidovima, koje su iz godine u godinu sve izražajnije, i te kako zabrinjavaju.

Skupi zahvati

Još prošle godine ovaj je problem prezentiran brojnim institucijama, a o svemu su obaviješteni i župljani u pismima koja su završila u poštanskim sandučićima. U njemu su navedeni brojni (mogući) uzroci zbog čega je tomu tako. Jedan od razloga, stajalo je u pismo, njezina je dugovječnost. Crkva je, naime, sagrađena još 1777. godine, što znači da je jedan od najstarijih belomanastirskih i baranjskih objekata, ne samo sakralnih. Isto tako, navedeno je, moguća je manjkava obnova konstrukcije, ali i podzemne vode, klizanje tla, odnosno uzdrmanost zbog rušenja te devastiranja tijekom Domovinskog rata. Situacija s crkvom i nadalje je ista, osim što su u međuvremenu izvedeni neki istraživaki radovi.

– Podzemne su vode, primjerice, isključene, a sada sigurno znamo kako su neki od razloga zbog kojih se pukotine iz godine u godinu šire, loša izvedba odvodnje, jer se vlaga penje duž zidova crkve te postavljanje teške krovne konstrukcije – priča belomanastirski župnik, don Josip Kajić, nastavljajući kako je već izrađen projekt sanacije koji se odnosi upravo na odvođenje vlage i učvršćivanje konstrukcije, odnosno sanaciju pukotina. No, dodaje, riječ je o radovima koji iziskuju poprilično novca.

Radovi u siječnju?

– Ukupan iznos sanacije, koji obuhvaća istražne radove, izradu projekata, nadzor i radove, iznosi gotovo milijun kuna. Do sada smo prikupili nešto manje od polovice potrebnog iznosa – kaže don Kajić, naglašavajući kako su dosadašnji donatori bili Nadbiskupija đakovačko-osječka s 300.000 kuna, grad Beli Manastir, koji je donirao 100.000 kuna, Ministarstvo kulture s 80.000 kuna, Osječko-baranjska županija koja je uplatila 10.000 kuna, te župljani. Prvi radovi, čija se vrijednost uklapa u pristigli iznos, počet će krajem siječnja ili početkom veljače iduće godine, kada u Župi svetog Martina planiraju pokrenuti još jednu ciljanu akciju kako bi prikupili sva potrebna sredstva. Don Kajić ističe kako ne treba posebno naglašavati važnost crkve kao sakralnog, kulturnog i društvenog zdanja.

– Ona je mjesto susreta s Bogom i vjernika međusobno. Crkva je, zapravo, slika vjernika mjesnog područja, kao i odraz brige društvene zajednice za materijalnu i kulturnu baštinu – objašnjava. Svjestan je ne baš sjajne ekonomske situacije u cijeloj državi, posebice u Baranji, pa župljane poziva da daju doprinos u okviru svojih mogućnosti.

– Vremena su teška i zahtjevna, neki nisu u mogućnosti pokriti ni osnovne životne potrebe. Ne treba se opterećivati time mogu li što dati ili ne. Ako je to volja Božja, onda ćemo uspjeti prije ili poslije. Svaki dar, svaka molitva, kao i lijepa riječ je dobrodošla – poručuje. Inače, na području Župe svetog Martina biskupa u ovom je trenutku približno 4000 župljana, od kojih 400-injak aktivnih.

Ivica GETTO
Website Apps