Na sjednici Vlade RH usvojen je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o članarinama u turističkim zajednicama te upućen u Hrvatski sabor na glasanje. Izmjene Zakona o članarinama donose se na temelju odluke Vlade od 27. srpnja 2016., kojom je predloženo dodatno smanjenje članarine koja se plaća turističkim zajednicama za 5 posto, a sve u svrhu rasterećenja gospodarstva od plaćanja neporeznih davanja. Izmjena Zakona na snagu bi trebala stupiti početkom iduće godine. Informacija je to koja je, s jedne strane, razveselila gospodarstvenike, posebice one veće, što se, s druge strane, ne bi moglo reći za turističke zajednice.

– Članarina se stalno smanjuje, a prema informacijama koje imam, najvjerojatnije će biti potpuno ukinuta jer EU smatra da je riječ o parafiskalnom nametu. Što će u konačnici biti, vidjet ćemo, ali turističke zajednice trenutačnim razvojem situacije sigurno nisu sretne – kaže Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranje, podsjećajući kako su ove godine članarine već smanjene za 15 posto. TZ Baranje prošle je godine od turističkih članarina inkasirala približno 130.000 kuna, a nakon prvog smanjenja i početka primjene drugog, taj će im prihod biti manji za 50-ak tisuća kuna godišnje.

– Naš je izvorni prihod, bez novca od jedinica lokalne samouprave, jedva 100.000 kuna, što je, primjerice, više nego upola manje sredstava potrebnih samo za isplate triju godišnjih plaća (koliko je djelatnika u TZ Baranje, nap.a.) – objašnjava Perkušić, dodajući kako im je ukupni proračun ipak veći budući da u njega ulaze dotacije jedinica lokalne samouprave i sredstva od nominiranih projekata, koja su namjenska.

Bez obzira na smanjenje članarina i tanak proračun, u TZ Baranje hvale se konstantnim povećanjem broja gostiju i noćenja na području pod njihovom ingerencijom.

– U prvoj polovini ove godine evidentirano je 4489 dolazaka i 7444 noćenja, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježeno 3726 gostiju i 6323 noćenja. Riječ je o prosječnom povećanju od 20-ak posto. Samo u srpnju i kolovozu ove godine stiglo je 1186 novih turista, a ostvareno je 1121 noćenje, što je jamac da će biti srušen prošlogodišnji rekord, kada je na području pod ingerencijom TZ Baranje evidentirano 8995 dolazaka i 15.413 noćenja – kaže Perkušić, naglašavajući kako se i s malo novca može voditi dobra kampanja. No, dodaje, novca će biti sve manje i manje…

Za komentar smo zamolili i belomanastirske gospodarstvenike. Naravno, zadovoljni su odlukom Vlade RH, ali nekolicina njih, posebice ugostitelji, ističu kako je riječ samo o kapi u moru raznih nameta.

– Smanjenje turističke članarine gotovo je beznačajno. Bolje bi bilo da se Vlada pozabavi PDV-om i ukine gotovo sve parafiskalne namete – stava su.

Ivica GETTO
Website Apps