Održan je 8. izvanredni sabor Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje. Tajnim glasovanjem, uz otvorenu mogućnost kandidiranja, za predsjednika je izabran Vladimir Šišljagić, a za njegova zamjenika Dinko Burić.

Izvanredni izborni sabor HDSSB-a sazvao je Glavni odbor stranke prije mjesec dana, a od 580 izaslanika odazvalo mu se 304 (natpolovična većina je 291). Nakon provedenih kandidatura, u kojima se za čelnike stranke mogao kandidairati svaki izaslanik, jedini kandidat za predsjednika HDSSB-a bio je Vladimir Šišljagić, a za njegova zamjenika Dinko Burić. Provedeno je i tajno glasovanje te je Šišljagić dobio potporu 296, a Burić 292 izaslanika na stranačkom saboru.

U izjavi za novinare Šišljagić je izjavio kako je sjednica Glavnog odbora stranke prije mjesec dana sazvana potpuno legalno, kao i današnji 8. izvanredni sabor stranke. Uputit će Ministarstvu uprave svu dokumentaciju vezanu uz održavanje tih skupova i zatražiti promjene u registru političkih stranaka. “Imali smo više nego dovoljan kvorum. Nužno je bilo izvršiti ovakve promjene, demokratizaciju stranke, ali to je tek temelj da HDSSB se vrati na razinu onakvog političkog djelovanja kakav je imao ranijih godina kada je imao ogromnu potporu birača”, rekao je Šišljagić.

Šišljagić je dodao također kako su demokratizacijom stranke izabrani ljudi koji uistinu imaju povjerenje članova koji žele vraćanje korijenima, a više nema dvojbe tko zapravo predstavlja HDSSB. Ponovio je kako je lagalist, kako je statutarno pravovaljana bila sjednica Glavnog odbora i današnji sabor kojeg je taj odbor sazvao. Svu dokumentaciju će poslati Ministarstvu uprave, prijaviti sve promjene u stranci u registar političkih stranaka i očekuju pozitivno rješenje odnosno potvrdu Ministarstva uprave da je ovo što se danas dogodilo ispravno. Šiljagić očekuje da će mu biti predani ključevi stranačkih prostorija, a smatra da su ključevi trebali biti davno predani, u trenutku kada je Dragan Vulin izgubio većinu u Glavnom odboru stranke te kada je izgubio povjerenje. Vjeruje da će ključeve dobiti tek nakon što Ministarstvo uprave izda pravovaljano rješenje o održanim sjednicama i donesenim odlukama.

Sabor stranke danas je poništio sve oluke donesene protiv Danijele Lovoković (predsjednice Glavnog odbora) i Dinka Burića. Donesene su i izmjene Statuta koje donose promjene, među ostalim i ukidanje Slavonske sokolske garde koju je nedavno osnovao Branimir Glavaš.

Još prije početka današnjeg sabora stranke Dragan Vulin izjavio je kako ga smatra tek javnim okupljanjem građana koje neće imati nikakve formalno-pravne učinke na HDSSB. Tvrdi kako je on pravi predsjednik stranke, s mandatom kojeg potvrđuje Ministarstvo uprave, registar političkih stranaka i Hrvatski sabor, a da će izborni sabor biti održan 14. siječnja sljedeće godine prema odluci Predsjednišva HDSSB-a.

Davor Lončarić Radio Osijek

Website Apps