25 GODINA REPUBLIKE HRVATSKE

15. siječnja 2017.

Slikovni rezultat za MEĐUNARODNO PRIZNANJE HRVATSKE

Međunarodno priznanje Hrvatske je postupno uslijedilo nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 25.lipnja 1991.  Istog dana razdruživanje je proglasila i  Slovenija i sljedeći dan su se novosamostalne države uzajamno priznale.

Paralelno je tekao proces razdruživanja Sovjetskog Saveza , gdje su prednjačile baltičke drave  i  Ukrajina, koje su priznale Hrvatsku tokom 1991, a od njih prva Litva . Te su države u to doba i same bile tek djelomično priznate.

Od općepriznatih zemalja Hrvatsku je prvi priznao  Island, 19.prosinca 1991.

Istog dana je Njemačka objavila priznanje koje je međutim trebalo stupiti na snagu 15. siječnja 1992. Priznanje su najavile  Italija,Švedska Vatikan .

Vatikan je priznao Hrvatsku  13. siječnja, a San Marino  14. siječnja.

Dana 15. siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica EU , te još i Austrija,Kanada,Bugarska,Mađarska,Poljska,Malta,Norveška i Švicarska. Sljedećeg dana uslijedilo je priznanje još zemalja, a do kraja siječnja Hrvatsku su priznale 44 države. Nadnevak 15. siječnja se obilježava kao spomendan – Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske .

Na sjednici Glavne skupštine 22.svibnja 1992. . koju je vodio, Hrvatska je aklamacijom primljena u članstvo Ujedinjenih naroda.    Uz Hrvatsku nove su članice postale Slovenija i Bosna i Hercegovina .

Hrvatsko je izaslanstvo na svečanosti u Ujedinjenim narodima vodio prvi predsjednik Republike Hrvatske dr.Franjo Tuđman . Nakon svečane sjednice glavni tajnik Ujedinjenih naroda poveo je izaslanstva novoprimljenih zemalja do glavnog ulaza u zgradu Ujedinjenih naroda, gdje su na jarbole podignute hrvatska, slovenska i bosanskohercegovačka zastava. Podizanju zastave prisustvovali su mnogi diplomati i tisuće hrvatskih iseljenika.

Slikovni rezultat za MEĐUNARODNO PRIZNANJE HRVATSKE

Do 31.prosinca 1995. Hrvatsku su priznale 124 države. Hrvatska i  SR Jugoslavija sklopile su Sporazum o normalizaciji odnosa, koji je uključivao uzajamno priznanje,23.kolovoza 1996. , a uspostavile su diplomatske odnose  9. rujna iste godine. iste godine.

baranja.hr

Website Apps