NOVI PROJEKT OBITELJI NOVAČIĆ

3. siječnja 2017.

Za nešto više od deset dana vrata će otvoriti prvi popovački i jedan od rijetkih baranjskih obiteljskih domova za starije i nemoćne. Investicija je to u koju je obitelj Novačić uložila približno dva milijuna kuna, realiziravši kredit u jednoj od poslovnih banaka.

Deset soba i apartman

– Želja nam je bila u općini Popovac napraviti neki novi sadržaj te, dakako, ostvariti određeni prihod – priča vlasnica, Tatjana Novačić, naglašavajući kako je od “prve lopate” do konačne gradnje i opremanja prošlo godinu i pol dana. Riječ je o potpuno novom objektu, projektiranom prema pravilniku za obiteljske domove za starije i nemoćne i strogo je namjenska građevina.

– Objekt je veličine 400 četvornih metara. U njemu je deset dvokrevetnih soba i apartman, dva velika dnevna boravka, blagovaonica, kuhinja, sanitarni čvorovi za korisnike i osoblje, zasebni prostor za goste i slično. Prostor je klimatiziran, a grijanje centralno – priča Novačić. Naglašava kako će korisnici imati i puno dodatnih sadržaja jer je Dom u neposrednoj blizini njihova obiteljskog gospodarstva s bazenom, koji će radnim danima također moći koristiti. Važno je istaknuti kako će svi korisnici imati 24-satnu skrb i medicinsku njegu, a na meniju će biti hrana iz vlastitog uzgoja. Također treba reći kako će otvaranjem Obiteljskog doma za starije i nemoćne biti otvorena tri nova radna mjesta, i te kako potrebnih za općinu Popovac.

– Tri radna mjesta su sigurna, a prema potrebi ćemo zaposliti još najmanje dvije osobe – tvrdi.

Grijani bazen

Inače, Obiteljski dom samo je jedna u nizu njihovih baranjskih investicija u posljednjih sedam godina, otkako su se doselili u Popovac. Sve je počelo kupnjom tradicijske kuće koju su obnovili i krenuli u turističke vode. Za početak bilo je im dovoljno pet kreveta, ali su shvatili kako im je nužno proširenje. Uredili su veliku blagovaonicu dobivši na taj način izletište za trideset osoba, te obnovom još jedne tradicijske ruralne kuće kapacitete proširili na dvanaest kreveta. U rujnu 2015. godine otvorili su jedan od prvih turističkih bazena izgrađen na nekom seljačkom domaćinstvu uz potporu Ministarstva turizma, čiji je poticaj iznosio 50.000 nepovratnih kuna. Uklopili su ga u baranjsku arhitekturu, a cijela investicija iznosila je pola milijuna kuna.

– Bazen se nalazi u grijanom prostoru i ima grijanu vodu, što znači da je u funkciji 365 dana. Od njegova puštanja u rad broj spavanja nam se više nego udvostručio. Prošle smo godine imali 180 noćenja, a pretprošle 70, što je značajan porast – naglašava Tatjana Novačić, ponavljajući kako Baranja, uz dobru hranu i vino, mora ponuditi i neke druge sadržaje, neobične, ali karakteristične za ovo podneblje.

Ivica GETTO
Website Apps