Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici su upoznati s novim detaljima spora koji je još 2009. godine pokrenulo Državno odvjetništvo vezano uz zgradu u Ulici kralja Tomislava u kojoj je sjedište gradske uprave i Općinskog suda Osijek, samostalne službe Beli Manastir. DORH, naime, Gradu osporava vlasništvo spomenute zgrade i stava je kako bi vlasnik prizemlja trebala biti država, a Grad samo kata. Vijećnicima su prezentirana dva moguća zaključka: jedan o prihvaćanju DORH-ove ponuđene nagodbe za mirno rješavanje spora (kojom bi država postala vlasnik dijela zgrade), a drugi nastavku spora. Kakve će korake poduzeti Grad odlučit će se na jednoj od idućih sjednica Vijeća.

– Jednostavno rečeno, DORH je, ničim izazvan, pokrenuo cijeli postupak i od Grada zatražio mirno rješenje spora kojega, prema mom mišljenju, nema. Grad Beli Manastir je gruntovni vlasnik cijele zgrade, pa sam stava da nagodbu ne treba prihvatiti – kaže dogradonačelnik Belog Manastira, Marko Bogatić, podsjećajući kako je Grad, kao jedan od pravnih sljednika bivše Općine Beli Manastir i njezinih tijela, na temelju suglasnosti ostalih pravnih sljednika (osam baranjskih općina) upisao svoje pravo vlasništva nad zgradom i pripadajućim objektima. Dodaje i kako gradske službe zgradu koriste zajedno s Općinskim sudom od 1997. godine te kako nikakvih problema nije bilo.

– Dobro znamo kako izgledaju objekti kojima je država vlasnik. Dovoljno je pogledati vojarnu u Belom Manastiru i zgradu Carine. Oba su objekta izložena zubu vremena i s njima se ništa ne događa. Slična je situacija s objektima u državnom vlasništvu diljem Hrvatske, pa je pitanje kako bi se država odnosila prema ovoj zgradi – kaže Bogatić, dodajući kako bi vijećnike, na kojima će biti konačna odluka, savjetovao da krenu u borbu za vlastitu nekretninu. Odluku, naime, mora donijeti Vijeće stoga što je u pitanju velika vrijednost, pa gradonačelnik ne može samostalno nastupati.

Ovo nije prvi put da se spor između RH i Grada našao pred vijećnicima. Gradsko vijeće već je jednom odbilo prijedlog o nagodbi, a 2010. godine osnovana je i radna skupina za nalaženje rješenja spora. Ona je također zauzela stav kako je Grad s punim pravom upisan kao vlasnik nekretnine, a jedno od obrazloženja bilo je kako zgrada nije bila u vlasništvu bivše SFRJ, već joj je vlasnik bila bivša Skupština Općine Beli Manastir. Radna skupina tada nije mogla argumentirati činjenicu da je Općinski sud Beli Manastir prestao postojati. Početkom travnja 2015. godine, naime, počela je primjena Zakona o izmjeni Zakona o nadležnosti općinskih sudova, kojim je jedini baranjski grad izgubio status sjedišta općinskog suda, pa je postao Općinski sud u Osijeku, stalna služba u Belom Manastiru. Time je znatno smanjen i broj djelatnika. Nagađa se kako bi se u spornu zgradu trebao preseliti belomanastirski Prekršajni sud, ali za to nema nikakve službene potvrde. Ivica Getto

Website Apps