OŽIVLJENA TRADICIJA PRELA

27. siječnja 2017.

Po prvi put se u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru, ali i u Baranji, održalo oživljavanje ovog starog baranjskog običaja .

Na Prelu su sudjelovale gotovo sve kulturne udruge iz cijele Baranje, predstavnici udruga nacionalnih manjina, ali i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Na prelu, koje je organizirala Turistička zajednica Baranje i grad Beli Manastir, radilo se sve što su nekada radile prabake i bake – čijalo se perje, izrađivali ručni radovi, “runio” kukuruz, čistili orasi i družilo se uz tradicionalna baranjska jela.

Tradicionalno su se nekada, u vrijeme kada nije bilo interneta, televizije pa ni struje u dugim zimskim noćima ljudi okupljali na različitim druženjima, među kojima su bila i prela. Na njima se prela vuna od koje se izrađivala odjeća, čijalo se perje kojim su se punili jastuci i pokrivači te radili ručni radovi, ali i pripremao dio hrane (čistio ili usitnjavao kukuruz, lješnjaci, orasi, šećer). Sve se to činilo uz pjesmu i razgovore, djeca su učila raditi neke od poslova na selu, slušali su priče i slično, a često su takva druženja osmišljena kako bi momci na selu upoznavali djevojke i to pod budnim okom njihovih roditelja.

Davor Lončarić

Website Apps