POSAO ODRAĐEN A NOVACA NEMA

28. siječnja 2017.

Tridesetak pripadnika romske nacionalne manjine, koji su prošle godine tri mjeseca sudjelovali u javnim radovima, prosvjedovali su pred zgradom gradske uprave zbog neisplaćene naknade za listopad. Za to su optužili koordinatora njihove skupine, predsjednika belomanastirskog Romskog manjinskog vijeća i Udruge romskog prijateljstva Luna, Duška Kostića, za kojega tvrde da je od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje primio sredstva za isplatu. Točnije rečeno, kažu, sredstva su avansno uplaćena na račun tog vijeća, ali od njih, za sada, ni traga ni glasa.

– Pouzdano znamo da je dobio novac za sva tri mjeseca, ali nam je isplatio naknade za samo dva mjeseca i samo dio za treći mjesec. S isplatom posljednjeg dijela kasni već tri mjeseca, a svakom od nas dužan je po 960 kuna. Sto puta smo ga pitali gdje je novac, ali nas on mjesecima zavlači – priča Jelica Horvat, svojevrsna organizatorica prosvjeda, ističući kako je u njezinoj skupini u javnim radovima sudjelovalo 75 ljudi pa nije teško izračunati koliki je Kostićev ukupan dug prema njima. Tvrdi da su zbog angažmana u javnim radovima (u vrijeme dok su radili) ostali bez socijalne naknade pa im spomenutih 960 kuna itekako mnogo znači, to više što u njihovim obiteljima najčešće nitko ne radi.

– Bili smo u policiji, obavijestili nadležne, ali od novca još uvijek nema ništa. Želimo samo da nam se plati za ono što smo radili – kaže Jelica, dodavši kako se neće smiriti dok im novac ne bude isplaćen.

S Romima su tijekom prosvjeda razgovarali gradonačelnik Ivan Doboš i njegov zamjenik Marko Bogatić, objašnjavajući im kako Grad s cijelom pričom nema nikakve veze.

– Povezani smo jedino tako što smo dali suglasnost za obavljanje javnih radova, što uvijek činimo. Što se dogodilo s novcem, ne znam. To treba pitati Kostića – istaknuo je Bogatić, a Doboš dodao kako ima informacije da je Hrvatski zavod za zapošljavanje poduzeo sve potrebne korake kako bi utvrdio o čemu se radi. O svemu će, ako bude potrebno, više reći DORH.

Unatoč višekratnim telefonskim pozivima Duška Kostića nismo uspjeli kontaktirati, a neslužbeno smo doznali kako je HZZO od Kostića zatražio očitovanje.

Ivica GETTO
Website Apps