Osnivanje zajedničke baranjske vatrogasne postrojbe opet će morati pričekati. Kako bi se potpisao sporazum čekala se suglasnost svih baranjskih općina, osim Općine Bilje, koja je još prije odustala od suosnivanja zbog blizine Osijeka i tamošnje profesionalne vatrogasne postrojbe.

Postavili uvjete

I dok je stav Općine Bilje opravdan, sudionike jučerašnje koordinacije baranjskih načelnika iznenadio je stav Općine Čeminac, čija je suglasnost izostala. Općinsko vijeće Čeminca zatražilo je određene uvjete, s čim se nisu složili ostali načelnici, pa je zaključeno kako će se u osnivanje zajedničke postrojbe krenuti – bez Čeminčana.

– Moramo pripremiti novi tekst Sporazuma iz kojega će biti izbačene stavke vezane uzČeminac. Prijedlog sporazuma o suosnivanju JPVP-a opet moraju ‘blagosloviti’ sva općinska vijeća i Gradsko vijeće Belog Manastira, pa nakon toga on može biti potpisan. Tada slijedi registracija na Trgovačkom sudu i ostale formalnosti koje mogu potrajati – istaknuo je dogradonačelnik Belog Manastira Marko Bogatić. Naglašava kako je zbog postupka Općine Čeminac izgubljena još jedna godina, prije svega što je novac iz državnog proračuna namijenjen za vatrogastvo već raspodijeljen. Zamjenik načelnika općine Darda Antonio Branilović, podsjetio je kako se tri godine svi zajedno muče i dogovaraju, u čemu je sudjelovala i Općina Čeminac.

– Kada smo se konačno uspjeli dogovoriti, čovjek koji se sa svim složio mijenja tekst sporazuma i postavlja neke svoje uvjete – rekao je Branilović, misleći pritom na načelnika Čeminca Zlatka Pinjuha.

Budući da je jedan od razloga zbog kojih Čeminac nije prihvatio prijedlog zajedničkog sporazuma sufinanciranje budućeg JPVP-a, dogovoreno je kako će čeminačke udjele preuzeti Beli Manastir (tri posto), Općina Darda (dva posto) te po jedan posto Draž i Kneževi Vinogradi.

Problem novac

O razlozima osnivanja JPVP-a priča se godinama. Osnovni problem je financiranje postojeće postrojbe, budući da od države stiže novac sukladno veličini Belog Manastira i broju njegovih stanovnika, bez obzira što belomanastirski vatrogasci na intervencije odlaze po cijeloj Baranji.

– Kada bi na području Baranje djelovala jedna javna profesionalna vatrogasna postrojba, čiji bi suosnivači bile sve baranjske općine, državnih sredstava bilo bi više – niz puta dosad isticao je zamjenik zapovjednika belomanastirskog JPVP-a Daniel Časar.

Svi su se složili kako je još jedna godina potrošena uzalud, budući da je jedina baranjska profesionalna vatrogasna postrojba (ona Grada Belog Manastira) od države dobila toliko sredstava koliko je potrebno za Beli Manastir. Ipak, ostavili su mogućnost lobiranja kod nadležnih državnih institucija i ustanova kako bi prikupili određena financijska sredstva i prebrodili godinu koja je počela. Ako sve ostane kako je jučer dogovoreno, budući zajednički JPVP neće odlaziti na intervencije na području općine Čeminac, rečeno je.

Ivica GETTO
Website Apps