Stara beljska vinarija, smještena gotovo u samom središtu Kneževih Vinograda, bit će srušena. Informaciju su potvrdili iz Belja, dodajući kako su u fazi potrage za izvođačem radova.

Za sada nisu mogli reći hoće li i kada na mjestu stare vinarije krenuti u realizaciju gradnje vinskog hotela, investiciju najavljenu još 2011. godine, kada je, u srcu baranjskog vinogorja, na prostoru od 10.000 četvornih metara sagrađena nova vinarija, kapaciteta osam milijuna litara vina, u koju je Agrokor uložio 20 milijuna eura. Staro je zdanje sagrađeno šezdesetih godina prošlog stoljeća, a nakon što je Agrokor u studenom 2006. godine tvrtku Vinski podrumi, pa tako i zgradu vinarije, za 25 milijuna kuna otkupio od Rudolfa Siegfrida Einhelliga, te ju tako vratio pod beljsko okrilje, bilo je jasno da njezini kapaciteti od 4500 boca na sat neće zadovoljiti tada ambiciozne Agrokorove potrebe. Koliko god su mještani Kneževih Vinograda odobravali gradnju nove vinarije i preseljenje proizvodnje izvan mjesta, toliko su, godinu-dvije poslije, nezadovoljni bili što u središtu imaju ruglo. Nije prošao nijedan sastanak s čelnicima, kako beljskim ili onima iz Agrokora, tako i s onima s državne ili županijske razine, a da općinski oci na čelu s načelnikom, Denešom Šojom, nisu negodovali zbog zapuštene zgrade.

Vinski hotel?

– Konačno se nešto počelo događati. Proteklih sam godina u više navrata isticao kako nam je želja rušenje zgrade ili bar njezino saniranje, a sve u cilju da centar mjesta izgleda pristojno. To više što je prekoputa stari vinski podrum kakvog nema u ovom dijelu Europe, koji godišnje posjeti više tisuća gostiju iz raznih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta – priča Šoja, naglašavajući kako već postoje planovi za uređenje prostora nakon rušenja vinarije.

Osim proširenja zelene površine, tamo, između ostaloga, planiraju sagraditi veći rotor s cvjetnjakom za priključak županijske ceste koja vodi iz Kotline i kod vinarije se spaja s državnom cestom. Ističe kako bi više od svega volio da Belje, odnosno Agrokor, sukladno najavama, na mjestu stare vinarije sagradi vinski hotel, ali se, dodaje, ništa ne rješava preko noći.

– Shvaćam da je posrijedi veliki sustav sa svojim problemima, pa moramo biti zadovoljni što je konačno upaljeno zeleno svjetlo za rušenje stare vinarije koja je, ponavljam, pravo ruglo u Kneževim Vinogradima i za čije se uklanjanje godinama zauzimamo – kaže Šoja, dodajući kako s Beljem imaju izuzetno dobre odnose, te kako se nada da će tako i ostati. Rušenje stare zgrade očekuje tijekom ove godine.

Ivica GETTO
Website Apps