NOVI PROJEKT ZA SADA NA ČEKANJU

16. veljače 2017.

Prekogranični projekt gradnje pješačko-biciklističkih staza, koji Beli Manastir provodi u partnerstvu s gradom Mohačem, prošao je prvu administrativnu provjeru, što znači da je samo korak do konačne realizacije. Riječ je, naime, o nastavku gradnje pješačko-biciklističke staze od crkve svetog Martina do južne katastarske granice Belog Manastira, neposredno uz ulaz na beljsku vinsku cestu koja vodi do Vidikovca.

– Planirana pješačko-biciklistička staza dužine je dva kilometra. Počinje kod crkve svetog Martina, a najvjerojatnije će dijelom ići s jedne, a dijelom s druge strane državne ceste D7 zbog planova tvrtke Starco, koja želi napraviti još jedan izlaz – kaže dogradonačelnik Belog Manastira Marko Bogatić, naglašavajući kako su u fazi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa oko kojih ne bi trebalo biti većih problema.

Sukladno cijeni gradnje prve faze pješačko-biciklističke ceste iz istog prekograničnog projekta, njezina će vrijednost biti 300-tinjak tisuća eura. Budući da državnom cestom D7, koja vodi od graničnog prijelaza Duboševica do Osijeka, dnevno prođe nekoliko stotina teških kamiona i dvostruko više osobnih automobila, nije potrebno isticati u kakvoj su opasnosti biciklisti koji njome prometuju te koliko bi buduća pješačko-biciklistička staza za njih značila. Podsjetimo, riječ je o europskom biciklističkom koridoru kojim godišnje prođe tisuće stranih i domaćih biciklista, a osim njih, “sedmicu” koriste i stanovnici naselja Ciglana (desetak obitelji), koji svakodnevno odlaze u jedini baranjski grad po osnovne namirnice ili na posao.

Nažalost, planirana pješačko-biciklistička staza neće doći potpuno do Ciglane, budući da ona pripada općini Kneževi Vinogradi. Njezine stanovnike od staze će dijeliti nekoliko stotina metara.

– Prijašnjih godina bilo je razgovora s predstavnicima Općine Kneževi Vinogradi oko spoja do Ciglane. Pokazali su određeni interes, ali u ovom trenutku ne znam za njihove planove – kaže Bogatić, naglašavajući kako projekt ne dopušta investiciju koja nije u “vlastitom dvorištu”, dakle izvan katastarskih granica.

Kako stanovnike Ciglane planiraju spojiti s “ostatkom svijeta”, zapitali smo Vedrana Kramarića, zamjenika načelnika Općine Kneževi Vinogradi.

– Planovi postoje, ali ne mogu reći kada će oni biti realizirani – kaže Kramarić, objašnjavajući kako imaju svu potrebnu dokumentaciju za asfaltnu cestu koja bi od groblja, odnosno nogometnog igrališta u Karancu, uz novu beljsku farmu, vodila do Ciglane. Tako bi njezini stanovnici bili na znatno jednostavniji način nego do sada povezani s matičnom općinom.

– Sigurno je da će biti nominirana na jednom od natječaja iz Programa ruralnog razvoja. Prvo smo nominirali tematski centar kod SRC-a Bazeni, a cesta će doći na rad prilikom raspisivanja novog natječaja – ističe Kramarić, podvlačeći kako će istovremeno tražiti i neke druge izvore financiranja njezine gradnje. Ipak, teško se oteti dojmu kako nekoliko stotina metara duga pješačko-biciklistička staza koja bi vodila do one koju planiraju graditi Belomanastirci vjerojatno ne bi predstavljala neku veliku investiciju, a bila bi itekako korisna stanovnicima Ciglane.

Ivica GETTO
Website Apps