Gradsko vijeće Belog Manastira dalo je suglasnost za provedbu ulaganja unutar Mjere 07 – Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine kroz projekt Rekonstrukcija i prenamjena Društvenog doma Šumarina.

Priča je to koju 600-tinjak stanovnika tog belomanastirskog prigradskog naselja željno očekuje već godinama, jer ondje nemaju mjesto za održavanje kulturnih manifestacija te organizaciju sajmova i priredbi, odnosno nisu postojali primarni uvjeti za rad udruga s područja Šumarine iz područja kulture, sporta, umjetnosti i drugih djelatnosti. Prije nekoliko godina, doduše, Društveni je dom samo djelomično obnovljen, ali bojenje njegove unutrašnjosti, nabava stolica, a nešto prije i kuhinje, koja je sada već dotrajala, ni izbliza ne mogu zadovoljiti potrebe mještana.

– Postojeću zgradu Društvenog doma planiramo energetski obnoviti, kupiti novi namještaj, urediti dvoranu s kuhinjom i sanitarnim prostorijama te svim ostalim potrebnim za objekte slične namjene – objašnjava dogradonačelnik Belog Manastira, Marko Bogatić, nastavljajući kako je na mjestu na kojem je nedavno uklonjen stari, ruševni objekt (za što je izdvojeno tridesetak tisuća kuna iz gradskog proračuna), a sve u dvorištu Doma, planirana gradnja parkirališta, dječjeg igrališta, vježbališta, nogometnog terena i polivalentne popločane površine za društvena okupljanja i provođenje slobodnog vremena.

zbog_hns_beli_manastir_bez_proracuna_2015

– Jednostavno rečeno, cilj rekonstrukcije i prenamjene Društvenog doma u Šumarini poboljšanje je kvalitete života obogaćivanjem društvenih sadržaja – kaže Bogatić, naglašavajući kako vrijednost projekta iznosi 1,374.375 kuna, bez PDV-a. Za sada je riječ samo o planovima, ali Bogatić tvrdi kako bi realizacija trebala biti gotovo sigurna, čak i sa stopostotnim financiranjem od resornog ministarstva.

– Nakon što je Gradsko vijeće dalo suglasnost na provedbu ulaganja unutar Mjere 07, aplikaciju ćemo vrlo brzo prijaviti komisiji nadležnog ministarstva, a konačnu odluku očekujemo do kraja godine – ističe Bogatić. Optimizam temelji na činjenici kako je ovo prvi projekt koji će Grad aplicirati unutar spomenute mjere.

Apliciranje projekta Rekonstrukcija i prenamjena Društvenog doma Šumarina samo je početak budućeg apliciranja projekata u okviru Mjere 07 – Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020. godine. Kako ističe Bogatić, u planu je apliciranje projekata za obnovu komunalne infrastrukture groblja u prigradskim naseljima te brojni drugi, o kojima će izvijestiti kada budu točno utvrdili prioritete. Ruralni razvoj financiran je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Ukupna alokacija za Program ruralnog razvoja 2014. – 2020. iznosi 2,383 milijarde eura, od čega će se 2,026 milijardi eura financirati iz EU fonda, a ostatak iz proračuna RH.

 

Preuzeto:I.G./G.S.

 

Website Apps