NEMA NOVACA ZA PUČKO PJEVANJE

17. svibnja 2017.

Ove godine, prvi put nakon dugih 15 godina, neće biti održana manifestacija “Marijo, svibnja kraljice – baranjska smotra crkvenog pučkog pjevanja”, koju je organiziralo Društvo prijatelja baranjskih starina “Ižip” iz Topolja. Informaciju je potvrdio Boban Đurić, dopredsjednik društva.

– Točno je da ove godine neće biti manifestacije, a jedan od osnovnih razloga su financije – pojašnjava Đurić, naglašavajući kako o prestanku organiziranja razmišljaju već godinu-dvije. Umorni su, nastavlja, od volontiranja, moljenja za 2000 kuna koliko im Općina Draž svake godine uplaćuje za manifestaciju, odnosno nakon nje, i izvođenja pravih vratolomija za zatvaranje svih troškova. I župnik je, kaže Đurić, inzistirao na vraćanju ključa crkve svetih Petra i Pavla iste večeri nakon završetka pjevanja, premda ona svoja vrata otvara samo jednom godišnje, upravo zbog održavanja “Marije, svibnja kraljice”. Izračunali su, nastavlja Đurić, kako im je za manifestaciju potrebno 15-ak tisuća kuna.

Ministarstvo iznenađeno

– Najveći trošak je večera za 200-tinjak gostiju, koliko ih sudjeluje – nastavlja, smatrajući kako je spomenuti iznos možda velik za fizičke osobe, ali nije i za općinske i državne institucije.

Zbog nedostatka novca, ove godine u topoljskoj crkvi svetih Petra i Pavla neće biti crkvenog pučkog pjevanja. Bez obzira na činjenicu što je ono jedino baranjsko nematerijalno kulturno dobro uvršteno na listu zaštićenih dobara Republike Hrvatske. Glas o izostanku manifestacije s kalendara ovogodišnjih baranjskih kulturnih događanja došao je i do resornog ministarstva.

– Iznenadili su se kada su čuli da je ove godine neće biti. Počeli su dijeliti savjete što da učinimo, ali vjerujte, sve smo pokušali i ništa nije urodilo plodom – kaže Đurić, konstatirajući kako bi nešto od državnog značenja, koje je potvrđeno uvrštavanjem crkvenog pučkog pjevanja na listu, trebalo biti financirano s državne razine. Tvrdi kako se s 2000 općinskih kuna ne može nahraniti 200-tinjak gostiju, koji su, za dolazak u Topolje i nastup u crkvi, bar večeru zaslužili.

U Društvu se ipak ne misle zauvijek odreći manifestacije. No, naglašava Đurić, ako do nagodinu ne skupe potreban iznos, pjevačke skupine koje su u Topolje stizale iz cijele Hrvatske, neće zapjevati ni iduće godine, čime bi jedna lijepa i vrijedna tradicija bila prekinuta. Zbog 15.000 kuna.

Afirmacija crkve

Podsjetimo, jedan od razloga zbog kojih su “ižipljani” pokrenuli cijelu priču oko ove baranjske smotre crkvenog pučkog pjevanja afirmacija je crkve svetih Petra i Pavla, inače spomenika kulture I. kategorije. Ova smotra, naime, jedna je od rijetkih prilika kada su njezina vrata otvorena.

 

– Sveti Petar i Pavle prekrasna je priča, ali nažalost, potpuno neiskorištena. Kada bi netko drugi imao takvo što, sigurno bi to znao iskoristiti, ali mi valjda još moramo odrasti – kazao je tijekom lanjske manifestacije Damir Doležal, tajnik Društva prijatelja baranjskih starina, podsjećajući kako je crkva nakon Drugog svjetskog rata bila potpuno devastirana i prepuštena zubu vremena, iako je u godinama prije njega bila raskošno opremljena. Tek nakon Domovinskog rata, nastavio je, ispunile su se želje pokojnog Borisa Salamahe, Marije Keler, mještana i ostalih i crkva je obnovljena.

Uz afirmaciju crkve, prvobitna im je želja bila iz zaborava vratiti stare crkvene napjeve. Petnaest godina u toj su namjeri uspijevali.

Ivica GETTO
Website Apps