Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, kao ni brojni drugi ministri, odnosno predstavnici hrvatskog gospodarskog života, ne propuštaju prigodu pozvati javnost da kupuju i konzumiraju hrvatske proizvode.

Povezana slika

Diljem Hrvatske organiziraju se akcije Doručak s hrvatskih farmi, a Hrvatska gospodarska komora iz godine u godinu nastavlja akciju Kupujmo hrvatsko, čiji je cilj sačuvati razinu domaće potrošnje i kroz nju, u uvjetima krize i recesije, održati ekonomsku aktivnost zemlje. Kako ističu, opadanjem potrošnje ušli bismo u negativnu spiralu koja nas vodi u stagnaciju, nazadovanje i niz društvenih problema. Domaćim proizvodom, dodaju u HGK-u, dokazujemo i razinu kulture te civiliziranosti, jer se narod nigdje ne izražava tako kao u proizvodu. Tolušić je, pak, nedavno izjavio kako u Ministarstvu poljoprivrede čine sve što mogu da hrvatski proizvodi nađu svoje mjesto na policama. Zbog toga ili nečeg drugog, u posljednje vrijeme na policama trgovačkih lanaca lagano raste zastupljenost slavonsko-baranjskih proizvoda prema kojima je ova regija poznata, ili bi to trebala biti, ali još uvijek premalo u odnosu na potencijale i stvarne mogućnosti. Ploču polako okreću i razne prehrambene tvrtke, OPG-ovi i ugostitelji koji su počeli posezati za domaćim sirovinama, nerijetko uzgojenim u vlastitim domaćinstvima, pa čak i ubranim (koprive, maslačci…) u dvorištima. Kako proširiti asortiman i kupcima ponuditi nešto novo, ali tradicionalno i autohtono, dosjetili su se u PP Orahovici. Odluka je pala na dimljenog šarana, na deliciju koju su baranjski Šokci konzumirali prije više od stoljeća. Prošloga su tjedna Orahovičani, naime, dimljenim šaranom opskrbili ribarnicu na belomanastirskom Trgu slobode.

– Riječ je o tradicionalnom jelu od ribe iz slavonsko-baranjskih ribnjaka. Riba se salamuri samo u soli i dimi u pušnici. Ne sadrži nikakve aditive ni konzervanse, pa je zbog toga i bogata proteinima, željezom, kalcijem, vitaminom D i omega masnim kiselinama. Preporuča se djeci, trudnicama, starijim osobama i onima izloženim stresu – priča Dalibor Pleša, voditelj prodaje PP Orahovica, naglašavajući kako je, zahvaljujući tradicionalnom načinu dimljenja, nutritivna vrijednost potpuno očuvana.

Mislili su proizvođači i na džepove potrošača, što je jedan od problema pri kupnji domaćih proizvoda, pa su se odlučili za svima prihvatljiva pakiranja od 125 grama. Nude i chips od šarana i amura, te filee od raznih vrsta slatkovodnih riba. Zanimljivo je što dimljenog “slatkovodnog ribljeg kralja” plasiraju i diljem Dalmacije. Tamošnji ugostitelji poslužuju ga kao idealno hladno predjelo. Bar za sada, dodaje Pleša, povratne informacije su odlične, čemu svjedoče i nove narudžbe. U dobre povratne informacije osobno smo se uvjerili od Belomanastiraca koji su nazočili degustaciji dimljenog šarana u ribarnici PP Orahovice na Trgu slobode. Riblji asortiman uskoro će biti proširen ribljim paštetama i pljeskavicama.

– Čemu posezati za uvozom kada u susjedstvu imamo nešto što je domaće, kvalitetno i izuzetno zdravo – podvlači Pleša.

Ivica GETTO
Website Apps