USKORO IZBORI

9. svibnja 2017.

Pred baranjskim biračima za nepuna dva tjedna naći će se ukupno 45 kandidacijskih lista za članove Gradskog, odnosno općinskih vijeća, te 26 (grado)načelničkih kandidatura. U pojedinim općinama birat će se i zamjenici (grado)načelnika iz redova nacionalnih manjina, odnosno hrvatskog naroda, a svoju je “zamjeničku” kandidaturu najavilo 11 osoba.

index

Stanovnici općine Bilje moći će birati članove Općinskog vijeća sa šest lista, odnosno nekoga od trojice kandidata za načelnika. Siguran je samo budući zamjenik načelnika iz redova mađarske nacionalne manjine Erik Munk, koji se jedini kandidirao za tu funkciju. Tri kandidacijske liste i trojica načelničkih kandidata čekaju stanovnike općine Čeminac, a najviše lista za članove Općinskog vijeća, čak osam, birače će dočekati u općini Darda. Darđani prednjače i kada je riječ o načelničkim kandidatima budući da načelničku fotelju priželjkuje njih šestero, a neizvjestan će biti i izbor načelnikovog zamjenika iz redova srpske nacionalne manjine budući da su trojica kandidata. Dražani će svoje vijećnike moći birati s četiri liste, a imena budućih načelnika bit će na dva listića. I u općini Draž već je poznat zamjenik načelnika iz redova mađarske nacionalne manjine – jedini kandidat, Šandor Šipoš. Pet kandidacijskih lista za članove Općinskog vijeća predano je jagodnjačkom Općinskom izbornom povjerenstvu, dok će u borbu za mjesto načelnika krenuti trojica stanovnika ove općine. Dva Hrvata iz općine Jagodnjak vide se, pak, na mjestu zamjenika načelnika. Pet je lista i u Kneževim Vinogradima, ali u toj općini vjerojatno neće doći do drugog kruga izbora za načelnika jer su se u utrku uputila samo njih dvojica, kao i u utrku za zamjenika načelnika iz redova hrvatskog naroda. Dueli između dva načelnička kandidata vodit će se još u općinama Petlovac i Popovac, s tim što će u Petlovcu biti tri, a u Popovcu četiri kandidacijske liste za izbor članova općinskih vijeća. Zoran Milošević jedini je kandidat za zamjenika načelnika iz redova popovačke srpske nacionalne manjine pa mu je dovoljan samo jedan glas kako bi u sljedeće četiri godine obavljao tu funkciju.

Zanimljivo je da će se za novi četverogodišnji mandat boriti gotovo svi aktualni baranjski načelnici. Jedino je Deneš Šoja (Kneževi Vinogradi), najstariji među njima, odlučio malo “povući ručnu”. No, iz politike ne želi izaći, pa se kandidirao za zamjenika HDZ-ova načelničkog kandidata Vedrana Kramarića. Od aktualnih načelnika šansu da to ostanu već nakon prvog kruga imaju Stipan Šašlin (Draž), Milan Knežević (Petlovac) i Zoran Kontak (Popovac), koji imaju po jednog protukandidata. Anto Vukoje (Darda) u borbu će protiv trojice kandidata grupa birača, kandidata iz redova HDSSB-a, te jedine žene u Baranji koja se odlučila upustiti u načelničku utrku Suzane Stojković (SDP). Željko Cickaj (Bilje) novi će mandat tražiti natječući se protiv kandidata koje su predložili HDZ, odnosno koalicija HNS – HSS – HSU, a HDZ-ov Zlatko Pinjuh (Čeminac) omjerit će snagu s kandidatima koalicije HSS – HNS – HSU te kandidatima grupe birača. Jedini koji je najavio povlačenje iz politike, ali se ipak predomislio aktualni je načelnik općine Jagodnjak Anđelko Balaban, kandidat koalicije HNS – SDP – HSS – HSU. Protivnike će imati u kandidatima SDSS-a i grupe birača.

Ivica GETTO
Website Apps