Iz mjeseca u mjesec u Baranju stižu nova priznanja koja potvrđuju da su u regiji između Dunava, Drave i Mađarske odlična vina. Pregršt su zlata, tako, baranjski vinari osvojili na nedavno održanim Danima vina i turizma Osječko-baranjske županije, a ovih je dana u Baranju stiglo još jedno veliko priznanje, osvojeno na londonskom Decanter Word Wine Awards, najutjecajnijem i najrespektabilnijem ocjenjivanju vina u svijetu.

Slikovni rezultat za decanter world wine awards 2016

7320 uzoraka

Njega organizira mjesečnik Decanter, svojevrsna “biblija” svjetskih znalaca i vinskih zaljubljenika, koju čita više od pet milijuna vinskih štovatelja diljem svijeta. Svake godine Decanter Word Wine Awards, naime, brojem uzoraka i interesom poznavatelja vina potvrđuje poziciju najvećeg svjetskog vinskog natjecanja, pa su tako i ove godine uzorke poslali proizvođači vina iz cijelog svijeta. Komisije sastavljene od vrhunskih poznavatelja vina kušale su, gotovo nevjerojatnih, 17.320 uzoraka, među kojima i Zeleni silvanac berbe 2015. godine, proizveden u podrumima obitelji Kolar u Suzi.

– Tko god se bavi vinogradarstvom i vinarstvom, dobro zna što znači Decanter. Odlučili smo na ovo natjecanje poslati jedno vino, u Baranji prilično nepoznato, kako bismo vidjeli na čemu smo. Znali smo da je riječ o odličnom vinu, što potvrđuju i dosadašnje domaće nagrade, ali budući da su u Londonu znatno viši kriteriji, s nestrpljenjem smo očekivali rezultate – priča Lajoš Kolar, naglašavajući kako su bili presretni nakon saznanja da je njihov uzorak osvojio 91 bod i srebrno odličje. Sretni bi bili, dodaje, i da je vino prošlo samo eliminacijski ciklus. Na upit kako je odluka pala upravo na Zeleni silvanac kada se zna da se Baranja najviše diči graševinom i nekim drugim vinskim sortama, Kolar otkriva zanimljivu činjenicu.

Vinograd im kuća

– Postoji lista dopuštenih i preporučenih sorti za pojedine regije. Iznenadio sam se kada sam vidio da se među preporučenim sortama za naše vinogorje nalazi zeleni silvanac. To me je intrigiralo, pa smo prije sedam-osam godina posadili 1500 trsova i nestrpljivo čekali prvu berbu – prisjeća se Kolar. Ubrzo nakon nje shvatio je zašto nije zastupljena. Prilično je složeno, nastavlja, od tog grožđa napraviti vino.

– Teško se preša, drugim riječima, teško je dobiti mošt. Kada u podrum dođe silvanac, zanemarimo sve ostalo i samo se njemu posvećujemo – objašnjava, smatrajući kako je time uspjeh na Decanteru veći.

Važno je istaknuti da je u posljednje vrijeme u podrume obitelji Kolar pristiglo mnoštvo zlatnih i srebrnih medalja, a svako od nagrađivanih vina u podrumu se može kušati i eventualno kupiti.

– Ne proizvodimo vina posebno za natjecanje, a posebno za prodaju. Uzorke šaljemo doslovce iz bačve, a jedini razlog naših sudjelovanja na natjecanjima je želja da vidimo gdje smo u usporedbi s drugim vinarima, kako u regiji tako i šire – kaže Kolar, dodajući kako time pokazuje da cijeni svoje goste i kupce. Zbog uspjeha ne spavaju na lovorikama. Naprotiv, u vinogradima su češće nego kod kuće. Lajoša smo tamo i zatekli. Uvjerio se da su za sada u fantastičnom stanju, koje može poremetiti samo neka elementarna nepogoda.

– Ne bojim se bolesti jer ne štedimo na zaštiti. Sve ostalo stvar je prirode – ističe Kolar. Podsjeća i na uspjehe ostalih baranjskih vinara, kao i onih iz drugih dijelova hrvatskog Podunavlja, čestitajući im na tome, te naglašavajući kako odličja prilično dižu rejting regije kao prave kolijevke vina, dok uspjesi na međunarodnim natjecanjima dižu rejting cijeloj Hrvatskoj kao pravoj vinskoj destinaciji.

Ivica GETTO
Website Apps