Jedini baranjski grad u subotu je bio u znaku graha. Održano je, naime, 16. Prvenstvo svijeta i okolnih sela u kuhanju graha, popularna grahijada, koju je, prvi put na SRC-u Bazeni, organizirala udruga PSIOS. Kao i niz godina do sada, naglasak je stavljen na tradicionalna i autohtona jela, ne samo baranjska, jer su svoje gastroumijeće predstavili gosti iz Međimurja, Hercegovine i Vojvodine. Članovi udruga iz Goričana odnosno Kotoribe kuhali su pretepeni grah, grah sa zeljem i kalampajsani kalamper, a brojne posjetitelje ponudili su još domaćim međimurskim kolačima, kukuruznim kruhom… Hercegovci iz Gruda, na čelu s Tomom Marićem, vlasnikom OPG-a Marića gaj, kuhali su raštiku s krumpirom i govedinom, pekli hercegovačke uštipke i nudili ovčji sir iz mješine. Pravu malu “riblju rapsodiju” pripremio je Ivan Kovač – Kice, iz vojvođanske Ekološke učionice Baračka, nedaleko od bačkog Bezdana, a članovi su belomanastirskog dijela Demokratske zajednice Mađara Hrvatske oduševili paprikašem od pijetla s čipetkama (trgancima). Stigao je do belomanastirskog SRC-a Bazeni i dašak jagodnjačkih Dana kulina, točnije, njihova sastavnog dijela – natjecanja u pečenju cigany pečenja, za što se osobno pobrinuo općinski načelnik Stevo Mlinarević sa svojom kulinarskom ekipom. Domaćini iz PSIOS-a pripremili su grah u glinenim loncima.

1

– Za razliku od prijašnjih grahijada, kada je sadržaj bio nekako jednoličan, posljednjih godina, pa tako i ove, ponudu širimo na karakterističan način. Cilj je očuvanje i prezentacija tradicionalnih jela, kakva su se kuhala i jela nekada, ali i sada – ističu organizatori.

Natjecateljskom dijelu odazvalo se 40-ak ekipa, a simboličnim paljenjem vatre početak kuhanja označili su župan osječko-baranjski Ivan Anušić, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob i nezaposleni dimnjačar Mirko Đurin. Komisija, koju su činili predstavnici gostiju iz Međimurja i Hercegovine, najviše bodova dodijelila je Zvonku Pergeru, a na postolje su se popeli još ekipa Prijatelji svetog Martina i Zmaj – de. Svi su nagrađeni bačvom piva i glinenim loncem.

– Još prošle godine obećao sam da ćemo sigurno doći, dakako ako nas organizator pozove. Kao što vidite, obećanje sam održao i drago mi je što smo ponovno gosti na belomanastirskoj grahijadi. Ovakve manifestacije treba njegovati. Ne samo zbog druženja i dobre zabave nego i zbog očuvanja svojevrsne gastrobaštine – rekao je Zvonimir Lepoglavec iz Goričana, s kojim su se suglasili i ostali gosti.

Za zabavu se pobrinula osječka skupina Melem.

Ivica GETTO
Website Apps