POMOĆ RODITELJIMA

17. lipnja 2017.

Prije približno četiri mjeseca završili su predupisi u baranjske osnovne škole, koji su, u globalu, pokazali poražavajuće rezultate. Kako ističe ravnatelj belomanastirske OŠ Dr. Franje Tuđmana Damir Mendler, bit će zadovoljni ako se u školu upiše 40 novih učenika, što je gotovo upola manje nego prošle školske godine. Stoga, nakon dužeg vremena, neće biti u mogućnosti formirati četiri razredna odjela. I u drugu osnovnu školu na području jedinog baranjskog grada, onu u Šećerani, krenut će manje učenika nego lani.

57579677602.67190654658.asistent_u_nastavi

– U prve razrede matične i područnih škola na početku školske godine 2017./18., sukladno predupisima, trebalo bi sjesti 29 prvašića, što je 17 manje u odnosu na prošlu godinu – kaže ravnatelj OŠ Šećerana, Drago Mavrin.

Oba ravnatelja, osim što ističu kako svaki odjel manje znači i višak zaposlenika, naglašavaju da su razlozi smanjenju broja učenika demografski kolaps pojačan iseljavanjem.

– Gospodarski oporavak temelj je boljeg života i demografskog oporavka, ali i svaka olakšica vezana uz predškolski i školski odgoj – kaže gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, naglašavajući kako će već prvim rebalansom gradskog proračuna nastojati osigurati sredstva za sufinanciranje školskih udžbenika, odnosno školske opreme i pribora, te boravka u vrtiću. Budući da je pred nama posljednja školska godina u kojoj se koriste nepromijenjeni udžbenici, u gradu misle kako je bolje sufinancirati nabavu obveznog školskog pribora i opreme svim osnovcima, a sredstava za nabavu udžbenika osigurati za školsku godinu 2018./19. Rebalansom proračuna, nastavlja Rob, nastojat će smanjiti i izdatke za vrtić osobama slabijeg imovinskog statusa.

djecapoduzetnici_27022014_shutter

– Grad je i dosad participirao u cijeni boravka u vrtiću, ali ćemo udjel povećati. Novo upravno vijeće koje će uskoro biti imenovano i ravnateljica vrtića Ljiljana Tokić dostavit će nam, na temelju cenzusa, okvire novog modela, nakon čega će biti donesena konačna odluka – kaže Rob.

Ne misle odustati ni od formiranja jasličke skupine. Kaže kako je nedavno potpisao dokument vezan uz pripajanje susjednih katastarskih čestica, neophodnih za početak njezina rada. O iznosima predviđenima za sve spomenuto više će riječi biti na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

I.Geto

Website Apps