LJETO U BARANJI BEZ BAZENA

8. lipnja 2017.

Problem belomanastirskih bazena godinama se gura pod tepih. Gradski su oci o njima ozbiljnije počinjali razmišljati uvijek mjesec-dva prije početka sezone, provodili “vatrogasne mjere”, krpali što se zakrpati moglo, trošili proračunski novac… Nije, doduše, bilo godine da kupališna sezona nije odrađena, ali su se problemi toliko nagomilali da nova gradska vlast ozbiljno razmišlja o tome da ove godine bazeni ostanu zatvoreni.

Katastrofalno stanje

– Tražio sam neovisni nadzor bazena. Obavile su ga tvrtke iz Osijeka i Ivanić-Grada, danas (jučer, nap. a.) očekujem stručnjake koji će pregledati filtar-stanicu i postrojenje, a do kraja tjedna i sanitarnu inspekciju – priča novi gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, naglašavajući kako su predstavnici dviju spomenutih tvrtki načelno izjavili kako su bazeni u – katastrofalnom stanju. Najvažnije će biti, nastavlja, mišljenje sanitaraca. Ako oni daju zeleno svjetlo, uz određene manje radove, bazeni će proraditi, a u suprotnom, Belomanastirci će ove godine morati tražiti neku drugu destinaciju za osvježenje.

– Problem je naslijeđen i, nažalost, za samo nekoliko dana do početka sezone tu se ništa značajnije ne može učiniti – dodaje Rob. Tvrdi kako je projektna dokumentacija za nove bazene u izradi te kako će se, nakon što bude završena, javljati na razne natječaje (ako ih bude) kako bi mogli povući sredstva.

U međuvremenu, detaljnije će analizirati i mogućnost privremene rekonstrukcije vitalnih dijelova kako bi bazeni bili spremni za iduću kupališnu sezonu. Slaže se s konstatacijom da se Grad, ako ne bude potpora domaćih i inozemnih fondova, može i kreditno zadužiti, kao što je to učinila Općina Kneževi Vinogradi za potpunu rekonstrukciju kupališnog kompleksa. U Gradu čekaju i mišljenje pravnika vezano uz navodne nepravilnosti s dosadašnjim načinom upravljanja bazenima, na što je tadašnja oporba upozoravala niz godina.

Obnova u Suljošu

Inače, nakon što je višegodišnjem koncesionaru, osječkoj Esseker grupi, istekao ugovor o koncesiji, bazeni su prošle godine, uz supotpisivanje sporazuma, na upravljanje predani gradskoj tvrtki Stanouprava.

Za razliku od bazena u Belom Manastiru, otvaranje onih u Kneževim Vinogradima je neupitno. Nepoznanica je jedino termin, ali Suljošani tvrde da to neće biti kasnije od 1. srpnja. Razlog su završni radovi na obnovi bazena.

– Nakon gotovo četiri desetljeća krenuli smo u kompletnu rekonstrukciju bazena. Riječ je o potpuno novom malom bazenu, dimenzija 8 x 8 metara, dubine 80 centimetara, s novim sustavom punjenja, pražnjenja i filtriranja, te gejzir-fontanom kao dodatnim zabavnim sadržajem. Velike su promjene i na olimpijskom bazenu. Na postojeću limenu školjku postavljeno je betonsko dno, na koje će biti navučena folija. U planu su još novi tuševi i nogoperi. Oba bazena bit će opremljena i raznobojnim reflektorima za noćno kupanje – objašnjava općinski načelnik Vedran Kramarić, dodajući kako je u rekonstrukciju bazena uloženo približno 2,7 milijuna kuna, čemu treba dodati i prije dvije godine uloženih 1,5 milijuna vlastitih kuna za kupnju i ugradnju filtar-stanice.

Ivica GETTO
Website Apps