Obnova središta prigradskog naselja Branjinog Vrha, zajedno s rekonstrukcijom tamošnjeg Doma kulture, gradnja Kuće kulena u blizini središta naselja, potpuna rekonstrukcija i prenamjena bivšeg beljskog restorana u Šećerani – gradnja PEER centra, novi gradski stadion, nova Gradska knjižnica, rekonstrukcija prometnica (…) samo su neki od belomanastirskih projekata uvrštenih u Intervencijski plan, izrađen zbog realizacije sredstava iz Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije, koji se u cijelosti financira iz fondova EU-a, a vrijedan je 120 milijuna eura. Prije nešto manje od mjesec dana bivši gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš supotpisao je u Vukovaru s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijelom Žalac Sporazum o provedbi Intervencijskog plana, čime su otklonjene posljednje sumnje u njegovu realizaciju. Na novom je gradonačelniku jedinog baranjskog grada, Tomislavu Robu, i njegovoj ekipi (kao i gradskim službama) da cijeli plan provedu.

– Prioriteti za koje smo se odlučili sigurno su skladište i PEER centar u Šećerani te Dom kulture u Branjinom Vrhu – kaže Rob, naglašavajući kako samo razvojem poduzetništva i eventualnim otvaranjem novih radnih mjesta grad može krenuti naprijed. Tvrdi kako su projekti za spomenute prioritete gotovi te da bi uskoro trebali biti raspisani natječaji za izvođače radova. Provedba cijelog plana, na neki način, počela je već jučer, radnim sastankom u Zagrebu o jačanju kapaciteta prijavitelja, tj. pojačavanju tima ljudi koji će raditi na provedbi. Sastanku je nazočio i Rob.

Budući PEER centar (poslovni, edukacijski, ekološki i razvojni centar) u Šećerani važan je za razvoj poduzetništva. Planiran je na dvije lokacije. Na jednoj će biti zgrada samog centra (bivši beljski restoran), a nedaleko od nje skladišni prostori. Unutar zgrade Centra zainteresirani poduzetnici moći će koristiti poslovne prostore, dok bi gradnjom zajedničkog skladišta bio riješen problem nedostatka skladišnog prostora (posebno za gotovu robu spremnu za daljnju otpremu) s kojim se susreće velik broj tvrtki. Tako bi se, u konačnici, olakšala kontinuirana proizvodnja i prodaja robe te ne bi dolazilo do zastoja zbog zasićenja skladišnih prostora. Kako objašnjavaju u gradskoj upravi, istraživanjem tržišta tijekom proteklih nekoliko godina, kao i istraživanjem potreba postojećih i potencijalnih poduzetnika u gradu i okolici, uočena je potreba za razvojem poslovnog, edukacijskog, ekološkog i razvojnog centra na području grada pa je stoga i uvršten u Intervencijski plan.

NogometBM02objava

Što se Doma kulture u Branjinom Vrhu tiče, zbog godina nebrige, ali i nestručnog saniranja poslije Domovinskog rata, u lošem je stanju, a jedan njegov dio nije moguće koristiti. Rekonstrukcijom bi postao multifunkcionalan prostor. Unutar njega bi, naime, svoje mjesto trebala naći vrtićka skupina, planirano je uređenje dvorane te višenamjenske dvorane za kulturno-umjetničke manifestacije, a postojat će i mogućnost za smještaj i rad velikog broja tamošnjih udruga.

Ivica GETTO
Website Apps