Nakon deset godina vladavine HDSSB-a HDZ je uspio vratiti Osječko-baranjsku županiju u svoje ruke, i to uz popularnog dojučerašnjeg načelnika općine Antunovac Ivana Anušića.

Naime, Ivan Anušić dobio je i u drugom krugu veći postotak glasova od svog protukandidata Vladimira Šišljagića, koji je nakon raskola s Branimirom Glavašem u listopadu prošle godine na ove izbore izišao kao samostalan kandidat opcije Snaga Slavonije i Baranje. Time je HDZ ponovno zavladao u svih pet slavonskih županija. Anušić je prema podacima nakon 100 posto obrađenih biračkih mjesta dobio 51,96 posto glasova u odnosu na bivšeg župana Šišljagića, koji je dobio 45,43 posto glasova. Tako je u prvom krugu Ivan Anušić dobio čak osam posto više glasova, ili točno 5781 glas više, dok je u drugom krugu razlika šest posto, a nevažećih je listića bilo 2,59 posto.

Inače, nepisano pravilo kaže kako se izbori za osječko-baranjskog župana dobivaju upravo u gradu Osijeku, a iako je dio analitičara držao kako Osijek nije naklonjen načelniku Antunovca i HDZ-u, zanimljivo je da je Anušić pobijedio čak i u najvećem gradu županije iako s minimalnom razlikom. Tako je u Osijeku od 34,32 posto Osječana s pravom glasa, koji su izišli na izbore, njih 48,52 posto dalo glas Anušiću, a njih 48,12 sada već bivšem županu Šišljagiću. Očekivano, Anušić je u svome Antunovcu dobio čak 88,47 posto glasova, a visoki postotak od 84 posto dobio je i u Ernestinovu te u Vladislavcima, gdje je za njega glasalo 80,35 posto birača. Od 42 grada i općine, bivši župan Šišljagić pobijedio je u samo njih osam, a bivšem županu najveću podršku dali su u Donjoj Motičini, gdje je za njega glasalo čak 76 posto birača. Inače, uz Šišljagića sljedeće četiri godine dužnost dožupana obavljat će Petar Lagator, dugogodišnji direktor osječke podružnica Croatia osiguranja, te poznati estradnjak i tamburaš Goran Ivanović Lac, koji je prije četiri godine bio kandidat HDZ-a za župana te je tada izgubio od Šišljagića.

Odaziv u Osječko-baranjskoj županiji prema još uvijek neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, ali nakon obrađenih 100 posto biračkih mjesta, bio je 34, 83 posto. To znači da je na ukupno 443 biračka mjesta glasalo tek 88.502 od ukupno 254.100 upisanih birača. Inače je to za nešto više od tri posto veća izlaznost nego u prvom krugu, kada je na izbore za župana izišlo 31 posto upisanih birača. Zanimljivo je kako je samo četiri godine prije, na lokalnim izborima 2013., na lokalne izbore za Osječko-baranjskog župana izišlo čak 49,62 posto birača, odnosno 130.623, ali je tada i na biračkom popisu bilo čak 263.224 birača, što je njih 9124 više nego na ovim izborima četiri godine poslije.

Nefreteta Z. EBERHARD
Website Apps