SRCE ŠOKADIJE U BARANJI

5. lipnja 2017.

Domaćin 23. kulturno-turističke manifestacije Baranjski bećarac ove je godine bio Gajić, koji se s pravom tijekom vikenda mogao nazvati srcem Šokadije. Privukao je i ovogodišnji Bećarac velik broj zaljubljenika u folklor, baranjsku baštinu i šokačku riječ. Sve je počelo u petak Šokačkim vašarom, a nastavilo se dvjema izložbama: izložbom raznovrsnih kolača izrađenih prema tradicijskim receptima i starih odjevnih predmeta, “Iz šublika naših baka”. Predstavljeno je prigodno, peto izdanje publikacije “Šokačka rič”, za što su bili zaduženi Folklorna skupina OŠ Draž, dječja skupina KUD-a Mladi Šokci iz Duboševice, Seljačka sloga iz Baranjskog Petrovog Sela i TS Sokoli. Predstavili su se potom MPD Belami iz Belišća i valpovački trio Professores, a brojni su posjetitelji mogli uživati u živopisnim šokačkim i ostalim narodnim nošnjama iz Baranje, ali i raznih dijelova Hrvatske, Mađarske i Vojvodine.

Najljepšom snašom proglašena je Andriana Novoselec iz Branjinog Vrha (u nošnji iz Topolja). Drugo i treće mjesto osvojile su Ivona Budimir iz Đakova, odnosno Željka Bačić iz Baranjskog Petrovog Sela. Među baćama najljepšu je nošnju imao Marko Nikolić iz Topolja, drugi je bio Tomislav Tenjeri iz Belog Manastira, a treći Roberto Perčić iz Petlovca. Nađa Andrić iz Plavnog proglašena je najljepšom u kategoriji djevojaka, dok su drugo odnosno treće mjesto osvojile Anamaria Bertin iz Duboševice i Lucija Petric iz Branjinog Vrha. Prvi je dan završen Šokačkim veseljem, kojemu su ritam davali TS Baranjski sokak i TS Šokačka grana.

Baranjski je bećarac nastavljen u subotu. Nakon mimohoda sudionika i konjskih zaprega, održana je smotra folkora te još jedno šokačko veselje, ovaj put uz TS Sokoli i TS Zvona. Kako je istaknula predsjednica UO Baranjskog bećarca, Eva Balatinac, cilj ovogodišnjeg, kao i svih dosadašnjih bećaraca, očuvanje je kulturne baštine, tradicije i običaja baranjskih Šokaca.

– To je cilj manifestacije još od 1987. godine, kada je održan prvi Baranjski bećarac koji je osmislila i uz pomoć UO-a organizirala Janja Čeliković. S vremenom su se članovi UO-a mijenjali, ali je rad u principu ostao isti, uz samo neke promjene – kaže Balatinac, podsjećajući na geslo svih dosadašnjih bećaraca: “U Baranji običaji stari, čuvaju i’ baranjski bećari”. Iduće godine, najavila je, Baranjski će bećarac biti održan u Dražu, nakon kojega slijede Duboševica, Topolje, i tako u krug, svi vjeruju još dugo godina.

Iako je ovo bio 23. Bećarac, obilježena je 30. godišnjica od održavanja prvog – tradicija je, podsjetimo, bila prekinuta tijekom Domovinskog rata.

Ivica GETTO
Website Apps