Veliki požari u Dalmaciji javnosti su skrenuli pozornost i na stanje hrvatskog vatrogastva. O davno punoljetnim voznim parkovima i minimumima vatrogasne opreme, doduše, pisali smo već nekoliko puta, ali značajnijih pomaka nije bilo. O tome kakva je situacija u DVD-u Grabovac javno su odlučili progovoriti grabovački vatrogasci, koji tvrde da su, od samog osnutka, 1946. godine, među najaktivnijim udrugama u selu.

Sin tajnik?

– Član sam DVD-a od 2002. godine. Sve se vrijeme jako mnogo radilo i ulagalo mnogo napora, žrtvovanja i školovanja kako bi postizali što bolje rezultate. Nebrojeno puta smo izlazili na tehničke intervencije i gašenje požara, a prema osobnom, ali i sudu drugih, uvijek smo odlično odradili naš posao – priča Josip Špoljarec, predsjednik grabovačkog DVD-a, podsjećajući i na odličnu suradnju sa svim baranjskim vatrogascima.

Problemi su se počeli javljati, tvrdi, kada je na mjesto općinskog načelnika izabran Zlatko Pinjuh.

– Ubrzo nakon toga novi načelnik nas je zvao na sastanak gdje nas je doveo pred svršen čin. Priopćio je kako moramo istupiti iz Vatrogasne zajednice Baranje i biti osnivači njegove – Vatrogasne zajednice Općine Čeminac. U protivnom, zaprijetio je kako će nas zauvijek brisati iz općinskog proračuna – kaže Špoljarec, naglašavajući kako su, nemajući izbora, prihvatili njegov prijedlog.

Nastavlja kako se Pinjuh sam imenovao predsjednikom općinskog VZ-a, a sina Marka postavio za tajnika. I dok je Skupština prihvatila imenovanje načelnika za predsjednika, prijedlog za imenovanje tajnika nije prihvaćen.

– Bez obzira na to Marko Pinjuh obavlja tu funkciju, samo neznamo kako kada ga Skupština nije izbrala. Također, nije izglasan ni Statut općinskog VZ-a pa držimo da je on nelegalan – objašnjava Špoljarec. Dodaje da ih, od dana osnutka VZ-a, predsjednik angažira za obavljanje tehničkih intervencija, poput zalijevanja travnjaka NK Grabovac (kojega je predsjednik), zalijevanje arheoloških iskopina u Novom Čemincu, osiguranje prilikom “njegovih” manifestacija i slično.

Ni minimum opreme

Tvrdi kako je na taj način nastala šteta na opremi, ali da bez obzira na to, od izvanrednih izbora 2014. godine, DVD Grabovac nije dobio ni jedine lipe za kupnju vatrogasne opreme. Loše stanje konstatirao je i vatrogasni inspektor, napisavši u izvještaju nakon nadzora kako DVD nema minimum vatrogasne opreme.

– Kako bismo imali kada i za gorivo za navalno vozilo vatrogasci daju iz svojih džepova – pita se Špoljarec.

Podsjeća kako je načelnik nedavno izjavio da se posljednjih 15 godina ništa nije radilo po općinskim vatrogasnim društvima te da se novac trošio netransparentno, što Špoljarec odlučno demantira pozivajući sve institucije da pogledaju njihove knjige. Načelnika Pinjuha pak poziva da se prisjeti dana kada su mu upravo grabovački vatrogasci od poplave spašavali velebnu vilu na jezeru.

Poručuje kako načelnik sustavno radi na uništavanju DVD-ova, što mu i uspijeva.

Ivica GETTO
Website Apps