Tarda (latinski tarda aqua – spora voda) je trodnevni festival glazbe, ruha i hrane koji se tematski veže na razdoblje 16.stoljeća te na prijelaz iz 18. u 19. stoljeće. Riječ je o stoljećima koja se odnose na vladavinu sultana Osmanlijskog carstva – Sulejmana Veličanstvenog, odnosno na vladavinu obitelji Esterhazy. Iako na prvi pogled možda djeluje nepovezano, ali obje su vladavine direktno utjecale na povijesna događanja u baranjskom mjestu Darda.

Sultan Sulejman dao je izgraditi čuveni turski most koji je povezivao Osijek i Dardu, a trenutno se vrše arheološka istraživanjima u i oko darđanskog jezera Đola, gdje je most završavao.

2ivi8ma

Nadalje, češko i ugarsko – hrvatska kraljica Marija Terezija je obitelji Esterhazy 1749. godine poklonila naselje Darda, nakon čega su oni ubrzo, na temeljima turske utvrde, izgradili dvorac, koji je danas zaštićeno kulturno dobro. Ta su povijesna zbivanja iznjedrila veliki broj priča i legendi kako o Sulejmanovoj vladavini i teroru kojim su bili podvrgnuti graditelji mosta (koji je svojevremeno glasio za svjetsko čudo zbog rekordne brzine u kojoj je izgrađen) tako i o grofoviji Esterhazy koja je bila prepuna intriga i elemenata boemskog života. Upravo to povijesno blago ponukalo je Udrugu za ruralni turizam Đola da osmisli festival kojim bi širu javnost upoznala s tim pričama, legendama i predanjima koja su ostavila velik trag na Dardu kakva je ona danas.

velicanstveni-most-foto1

Prošle je godine po prvi put održan festival i to u trajanju od dva dana, a tematski odnosio se isključivo na povijesna zbivanja vezana uz Sulejmanov most. Nekoliko tisuća posjetitelja prošetalo je perivojem i sudjelovalo na mnogobrojnim radionicama. Gledali su izložbe slika, sajam antikviteta, modnu reviju kostima 16. stoljeća, učili su fraze turskih sapunica, oslikavali keramiku i svilu te gledali predstave i učili o turskoj kulturi. Završnog dana dovršena je slamnata sablja koja je u velikom vatrenom spektaklu spaljena uz zvuke bubnjeva i romantičnu priču o turskom vojniku koji je bacio oružje da bi se vratio svojoj voljenoj supruzi. Val dobrih kritika koji je uslijedio nakon festivala motivirao je organizatore da ove godine Tarda potraje tri dana.  Od petka 18. kolovoza do nedjelje 20. kolovoza trajat će ovogodišnji festival i to na način da će prva dva dana pričati priče s turske utvrde, a trećeg dana bit će upriličen bal na dvoru Esterhazy.

Sadržajno sva tri dana bit će iznimno bogata različitim aktivnostima prilagođenim svim dobnim skupinama koji će moći u ugodnoj, prekrasnoj, šarenoj hladovini pogledati sajam, izložbe fotografija i projekcije turskih filmova, moći će sudjelovati u brojnim edukativnim i kreativnim radionicama, kušati odličnu gastro ponudu i baranjska vina.. …bit će tu i sevdaha, plesnih radionica, predstava i skečeva, mačevanja, kandžijanja i kovanja željeza, vožnji kočijom i čamcima, modnih revija i revija frizura, promocija knjižica i kuharice, a sve će se završiti koncertom benda The Frajle iz Novog Sada.

Slikovni rezultat za the frajle

Organizatori festivalom žele istaknuti ne samo povijest svog mjesta, već i ljepote Baranje i njenih ljudi koji vrijedno rade na promociji regije kao sve atraktivnije turističke kontinentalne destinacije ruralne Hrvatske. Zbog tog nastojanja u provedbu festivala se osim 20-tak udruga i raznih inicijativa  uključila se i Općina Darda,  Turska razvojna agencija TIKA i Turski kulturni centar Yunus Emre iz Zagreba koji su i financijski podržali cijelu priču te Turistička zajednica Baranje koja je velika pomoć u logističkom smislu.

Website Apps