U Hrvatskom saboru dvomjesečna je ljetna stanka, a zastupnici su još do polovice rujna na odmoru tijekom kojeg uredno primaju plaću i paušale.

Njihov odmor sveukupno traje 65 dana, a dok odmaraju od napornog sjedenja u saborskim klupama, u Saboru traju radovi – uređuju se hodnici i dio radnih prostorija – što ukupno košta 900 tisuća kuna, javlja RTL

Odmor zastupnika koštat će pet milijuna kuna neto

RTL također doznaje da će dvomjesečni odmor saborskih zastupnika porezne obveznike koštati oko pet milijuna kuna neto, dok bi se bruto iznos mogao popeti i do 10 milijuna kuna.

Premda nema točnih podataka o plaćama zastupnika ovoga saziva, prosječna neto plaća je 15-ak tisuća kuna, a zastupnicima se isplaćuje i dok su na odmoru. Osim toga, tijekom ljeta primaju i paušal.

“Ne bih volio da mediji kažu da smo ljenčine jer nismo”

No, dogodi se da neki zastupnici i tijekom ljetne stanke budu pozvani u Sabor na  izvanrednu sjednicu nekog odbora. Tako je bilo u petak kada je trebala biti održana zajednička sjednica odbora za poljopirvredu i za gospodarstvo. No, kvoruma nije bilo jer se na sjednicu odazvalo tek šestoro zastupnika od ukupno 26 koliko ih je bilo pozvano.

Onima koji su ipak došli na sjednicu, bit će dodatno pokriveni putni troškovi.

“Ja sam mogao danas ostati u Novom Vinodolskom na moru, a ne doći ovdje. Petak je, danas ću umrijeti. Vozit ću se sedam sati do Novog Vinodolskog jer su gužve,a  za što inače treba sat i pol. I ne bih volio da mediji kažu da smo ljenčine, jer nismo. Nas je tu šestoro koji smo prekinuli svoj odmor”, kazao je za RTL SDP-ov zastupnik Saša Đujić.

Website Apps