Telefon u belomanastirskoj Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi, jedinoj u Baranji, već je treći dan “gluh”. U srijedu im je, kažu belomanastirski vatrogasci, “ispala 193-ojka”, dok im u četvrtak nisu radile ni ostale, “normalne” fiksne linije. Tako je bilo i tijekom jučerašnjeg prijepodneva. Zbog svega im je onemogućeno i snimanje telefonskih razgovora.

– Nekoliko smo puta zvali Hrvatski Telekom, ali neuspješno. Doduše, razgovarali smo s njihovim službenikom, koji nam je samo poručio kako smo na listi čekanja, te kako će terenska ekipa doći. Unatoč obećanju kako će to biti jučer oko 9 sati, sat-dva kasnije ekipa se još nije pojavila – pričaju u JPVP-u, naglašavajući kako im aktualni kvar na liniji nije prvi koji se dogodio u posljednje vrijeme. Slično su, naime, prošli prije otprilike mjesec dana. Ekipa Hrvatskog Telekoma tada je na teren izišla nakon pet dana, popravila kvar, ali, pokazalo se, kratkoročno. Od tada im ne radi ni mobilni telefon na koji se pozivi automatizmom preusmjeravaju u slučaju kvara.

– Nakon saznanja da smo ostali bez linije i početnih problema, samo smo preusmjerili pozive na službeni mobitel, tako da će nas svi oni koji pozovu 193 ipak dobiti – poručuju profi vatrogasci, dodajući kako se, ipak, Hrvatski Telekom tako ne bi trebao tako ponašati, ne prema njima, kao instituciji od posebne važnosti, nego ni prema kome. Tvrde kako u blizini zgrade Javne profesionalne vatrogasne postrojbe nema nikakvih radova, osim onih na rekonstrukciji Ulice svetog Marina, koja je od njih prilično udaljena. Osim toga, dodaju, kada se kvar dogodio prošli put, radovi u spomenutoj ulici nisu ni počeli. U posljednja dva dana, otkako su im telefoni “gluhi”, dogodila se samo jedna intervencija, u Jagodnjaku.

Važno je istaknuti kako jedina baranjska profesionalna vatrogasna postrojba djeluje u cijeloj Baranji (osim općine Bilje). Prošle godine sudjelovali su na 99 intervencija, od čega 55 požarnih i 44 tehničke. Prošle su godine za usluge telefona i pošte izdvojili nešto manje od 30.000 kuna.

Ivica GETTO
Website Apps